Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buongiorno i backarna

Pittoreska byar, trevliga människor och solsäkra dagar. Så brukar Britt-Marie Bergströms skidsemester i italienska Aostadalen se ut. Det är dags att planera vinterns ledigheter.

Som barn bilade Britt-Marie och hennes föräldrar genom Europa. Första mötet med Italien var staden Bolzano i Sydtyrolen i norra delarna av landet. Sedan dess har hon återvänt många gånger. Nu med både man och barn. Under åren har det blivit Cervinia, Courmayeur och flertalet andra skidorter i Aostadalen. Senast var hon, maken och de tre barnen i Champoluc.

– Italien är ett fantastiskt land att åka skidor i. Backarna är underbara, man fryser inte, det är genuint, solsäkert och det finns flera bra flygplatser att åka till, säger Britt-Marie Bergström.

Man kan flyga till Milano, Turin eller till och med till Genève i Schweiz och sedan boka buss eller hyra bil. Hyr man bil kan man prova fler liftsystem och bo på lite billigare pensionat vid sidan om de mest kända orterna.

Väl på plats är hotellpersonal och andra inom turism mycket omtänksamma.

– Italienare är gästvänliga. De är måna om att alla ska trivas, äta gott och komma tillbaka. De verkar tycka att det är kul att man är där, säger Britt-Marie.

Det mesta i dalen är i liten skala, förutom relativt stora liftsystem. Opersonliga hotellkomplex lyser med sin frånvaro. Det grandiosa utspelar sig i backarna eller på en topp där himlen tar vid. Som under en dagstur den senaste gången i Champoluc.

– Vi anlitade en bergsguide för att få uppleva de berömda offpist-backarna. Vi var fyra vuxna som fick uppleva orörd snö, klättring och fantastisk skidåkning, säger Britt-Marie.

Hon tipsar om att man ska vara uppmärksam när man tar sig nedför. Inte för branternas skull utan för att man inte ska missa någon pittoresk by eller mysig backstuga att besöka.

– De mindre restaurangerna är ofta familjeägda. Även om köket är enkelt, nästan primitivt, serveras det mycket god mat och pastan är alltid al dente.

Men hur hittar man dessa attraktioner som släcker törsten och låter gommen smaka? Svaret är lika enkelt som tyngdlagen och att det går nedför i en backe. Sök upp närmaste skidtrafikant.

– Börja med att säga "buongiorno", så har man ansträngt sig. Därefter kan man försöka på engelska, säger Britt-Marie och fortsätter:

– Fråga var man kan äta gott. Då svarar de till exempel "Åk med lift nummer fyra till den dalen".

Finns det något negativt med skidresor så är det priset. Det gäller såväl Aostadalen som alla andra resmål. För en barnfamilj, som har skolplikt att ta hänsyn till och bara kan semestra under loven, kan tiotusenlapparna lätt fladdra iväg.

Britt-Marie har tjänat mycket på att boka flygbiljetten långt i förväg. Ibland har hon bokat boende genom Airbnb. Det är billigare och enklare, men man får räkna med att hyra bil till backarna.

Till kommande sportlov ska Bergströms och ytterligare tre familjer semestra i Madonna Di Campiglio. Solen kommer att vara där. Liksom snön och alla möjligheter. Samt inte minst espresson.

– Du får aldrig dåligt kaffe i Italien, och det är jättehärligt, säger Britt-Marie Bergström.

Mikael Nilsson/TT

Britt-Maries inför resan-tips

+Boka flyg långt i förväg.

+Boendet blir billigare om man pratar med hotellet direkt.

+Undersök booking.com och airbnb.com.

Aostadalen

Kallas även Valle d’Aosta (italienska) eller Vallée d’Aoste (franska).

Är en autonom region i nordvästra Italien med 128|300 invånare (2015).

Gränsar till Frankrike och Schweiz.

Här finns Mont Blanc, Monte Rosa och Matterhorn.

Jordbruket producerar främst ost och andra köttprodukter samt vin.

Turism är den viktigaste näringen.

Huvudort är Aosta.

Kända skidorter är Champoluc, Gressoney, Courmayeur och Cervinia.

Källa: Ne.se