Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burger King nekas kameraövervakning – länsstyrelsen motsätter sig det egna beslutet

Snabbmatskedjan Burger King nekas tillstånd för övervakningskameror.
Men handläggaren på länsstyrelsen motsätter sig den egna myndighetens beslut.
– Att behöva vänta till olyckan är framme för att kvalificera sig till att få kameraövervakning är att misstolka syftet med lagen, säger Johan Åkesson.

Annons

Läs också: Snabbmatskedjan vill kameraövervakas

Länsstyrelsen har avslagit King Food AB:s ansökan om att kameraövervaka sin franchiserestaurang Burger King i Birsta. Motiveringen till beslutet är att restaurangens ägare inte kunnat visa något behov av kameraövervakning, eftersom restaurangen nyligen öppnat och ännu inte utsatts för något brott. Därmed är det enligt Länsstyrelsen viktigare att värna om besökarnas integritet.

– Vår målsättning är att medarbetare och gäster ska vara trygga hos Burger King. De senaste åren har kvällsöppna snabbmatsrestauranger utsatts för flera grova rån, och vi vill förebygga denna typ brott genom att kameraövervaka vissa platser av våra restauranger, säger Ole Erik Samseth, marknadsförings- och kommunikationsdirektör på Burger King Skandinavien.

Avslaget har överklagats till förvaltningsrätten. Men redan i Länsstyrelsens beslut motsätter sig förvaltningshandläggare Johan Åkesson enhetschefens avslag. Han anser att Burger King bör beviljas tillstånd för fyra av de sju kameror de ansökt om att få sätta upp, och hänvisar till en rad olika rån på hamburgerrestauranger i Sverige under åren som gått. Dessutom finner han reglerna för kameraövervakning vid kassorna i snabbmatsrestauranger onödigt hårda. Detta eftersom kassahanteringen kan liknas vid den som sker i butik, där systemet för kameror är förenklat och bara behöver anmälas – inte ansökas om och beviljas.

– Snabbmatsrestauranger har samma utsatthet och rånrisk som butiker och kiosker. Där man säljer mat över disk borde reglerna för kameraövervakning lättas upp. Att kräva att det finns en tidigare brottshistorik för att kvalificera sig till kameraövervakning är att misstolka syftet med lagen, säger han.

Läs också: Knivskuren i bakhuvudet på McDonald's

De kameror som King Food AB har ansökt om skulle, i det fall de beviljades, sitta ovanför restaurangens entré, "drive thru", personal- och lageringång, samt ovanför kassan. Den överklagan som lämnats in av restaurangen till Förvaltningsrätten för drygt ett år sedan har i går skickats ut till Länsstyrelsen för ett yttrande. Senast 18 mars ska yttrandet från Länsstyrelsen ha kommit in.

– Jag har undertecknat ett beslut som följer lagen och det är att behovet av kameror i detta fall inte väger tyngre än besökarnas integritet. Jag vill inte spekulera i hur Förvaltningsrätten kommer att döma i överklagan. Men det händer hela tiden att enhetschefen och handläggaren gör olika bedömningar, säger Alexandra Nilsson, före detta enhetschef på Länsstyrelsen och ansvarig för avslaget på Burger Kings ansökan.

Johan Åkesson på länsstyrelsen delar inte den erfarenheten.

– Det är möjligt att hon har en annan uppfattning utifrån den position hon sitter på, men under min tid har det i alla fall bara hänt två gånger på tolv år. Reglerna borde hur som helst lättas upp för att minska rånrisken och hjälpa till att lösa brott, säger han.

Läs också: Så övervakas du med kameror i Sundsvall

Att ansöka om kameraövervakning kostar 3700 kronor – oavsett ifall ärendet beviljas eller avslås. I Sundsvall finns endast två restauranger med tillstånd för kameraövervakning.

– Vi vill göra detta i förebyggande syfte och ansökan avslås eftersom just denna restaurang inte utsatts för något brott. Det blir ett moment 22. I liknande ärenden har vi funnit en lösning genom samarbete och en bra dialog, vår förhoppning är att vi kommer att lösa även detta tillsammans med de berörda parterna, säger Ole Erik Samseth.

Läs också: Kameror ska sätta stopp för tafsandet på Himlabadet