Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burmeser arbetar för skolordförande

Skolordförande har genom kommunens invandrarenhet fått åtta gratisjobbande burmeser till sitt företag Vedkrogen i Gnarp.

Det är absolut inget ekonomiskt klipp för mig. Jag vill att burmeserna ska få chansen att arbeta praktiskt, säger han.
Inom skolverksamheter i Nordanstig har burmesernas arbete hos ordförande blivit omdiskuterat. Kritiker befarar att burmeserna utnyttjas.
De åtta, sex män och två kvinnor, arbetar främst med att packa ved. De har så kallad introduktionsersättning som betalas med allmänna medel och ska arbeta på Vedkrogen i fyra veckor.
Jag ställer upp med arbetskläder och bussbiljetter och ger handledning.
Ekonomiskt är det ingen vinning för mig men jag känner för burmeserna och andra invandrare som kan bli dubbla förlorare när lågkonjunkturen kommer, säger han.
Flyktingsamordnaren Irene Koszewska tycker inte att burmeserna utnyttjas:
Det är viktigt att de får prova på att arbeta och lära sig hur rutinerna är på en arbetsplats. Arbetet på Vedkorgen är ett försök som är väl förankrat.
Burmeserna känner en glädje över arbetet.
Hon konstaterar att det är brist på arbetsplatser. Ett par burmeser har en tid arbetat på Gränsfors Bruk ett par dagar i veckan.
En har fått ett fast arbete i Sundsvall.