Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busigt läger på Alnö

På morgonen väcks de av att ledarna kastar glass i sängarna, på dagarna väntar sång och musik - och en massa bus.

Under veckans läger för synskadade på Stornäsets vandrarhem kan allting hända.

– Man längtar hela sommaren efter det här, säger 14-åriga My Schedin.

Årets kanske busigaste lägerdeltagare har huserat på Alnö i veckan. Ett 20-tal barn och ungdomar från hela landet finns samlade för de Synskadades riksförbunds årliga läger.

– Jag var och hälsade på här med mamma ifjol. Jag tyckte att det såg kul ut och ville vara med, säger yngsta deltagaren Tuva Mårtensson, åtta år.

Hon höll i går på att göra ett pärlhalsband, något som varit en av hennes favoritsysselsättningar under veckan. I en annan hörna satt samtidigt ett gäng och spelade musik ihop, och i ett annat spelades det spel.

Tjejbastu, med obligatorisk hårinpackning, stod på schemat för ett gäng äldre tjejer på nedervåningen. Något som deltagaren My Schedin knappast hade något emot. Även om hon egentligen inte tycker att det behövs så mycket aktiviteter för att hon ska trivas.

– Bara att få vara här, och uppleva gemenskapen räcker. Jag kan verkligen rekommendera alla att komma hit, säger hon.

Trots det har aktiviteterna avlöst varandra under veckan. I tisdagskväll kom ett fjortontal mc-förare och hälsade på. Höjdpunkten var kanske inte bara att de bjöd på skjuts, utan att de också lät deltagarna få bada inne på Himlabadet.

– Det var helt fantastiskt gjort av dem, säger ledaren Maj-Britt Jonsson, som också var mycket glad över att alla som varit med under veckan verkar ha trivts så bra.

– Att få dem att växa under den här tiden och ge dem möjlighet att umgås med andra synskadade är värt så mycket, säger hon.

Johanna Sjöberg johanna.sjoberg@st.nu