Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufförerna hyllades med rosor: "Det bästa är mötet med människor"

För tredje året i rad uppmärksammades bussförarens dag. Dagen till ära delades rosor ut till alla bussförare för att hylla det arbete de gör.
– Om inte busstrafiken gick skulle många samhällsfunktioner stanna, säger Anders Östlund, gruppchef på Nobina.

Kjell Aronsson var en av de många som fick en ros. Han har jobbat som busschaufför i ungefär tio år och trivs mycket bra i sitt yrke.

– Det är ett väldigt socialt jobb. Det bästa är mötet med människor och det finns ju så många olika personer. Sen är det givetvis roligt att köra också, säger han.

Han tycker att det är bra att dagen finns och att den får uppmärksamhet.

– Det är jätteroligt. Oftast är passagerarna tysta vilket vanligtvis innebär att de också är nöjda. Det händer att någon kommer fram och tackar en men det känns som att man uppmärksammas lite extra i dag.

Dagen existerar sedan tidigare i bland annat USA. Datumet 18 mars har en historisk förklaring. Det var nämligen den 18 mars 1662 som världens första busslinje startades i Paris. Den största skillnaden mot dagens busstrafik var att "bussen", eller vagnen, drogs av hästar.

Anders Östlund poängterar det viktiga arbetet yrkesgruppen gör.

– Chaufförerna gör en strålande insats i sin vardag. Det är många som tar dem för givet, säger han.

Han jobbar numera som gruppchef men arbetade som busschaufför tidigare och minns det som en plats där man kan påverka dagen väldigt mycket själv.

– En busschaufför kan förändra en persons dag och det är det som gör jobbet så roligt. Det är bra att man lyfter dem.

Den vane bussresenären Karina Warnerud åker buss till stan nästan varje dag men känner inte till att dagen finns.

– Nej, det visste jag inte. Står det i almanackan? Det kan de behöva, säger hon.