Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busskaoset blir dyr historia – alla drabbade resenärer kan ha rätt till ersättning

Förra veckans busskaos kan bli dyrt för bussbolagen.
Alla resenärer som drabbats av förseningar och uteblivna bussar kan begära ersättning.
– Det är för tidigt att säga vad det kommer att kosta, och vem som ska betala, säger Hans Fälldin på Din tur.

Annons

Förra veckan ställde busshaverier till det i Sundsvalls kollektivtrafik. 47 elhybridbussar fick tas ur trafik sedan en av bussmotorerna rusat upp i varv och chauffören tappat kontrollen över sitt fordon.

Det ledde till kraftiga förseningar i kollektivtrafiken i stan och till att alla bussar till och från Matfors fick ställas in.

Läs mer här:

Många inställda bussturer i dag i Sundsvall

Busskaoset fortsätter – kommer att ta minst 47 timmar

Nobinas bussar ges klartecken att köra – därför rusade motorerna

Nu går trafiken som vanligt igen, men problemen förra veckan kan bli kostsamma för bussbolagen.

Alla resenärer som fick vänta länge på försenade bussar och bussar som aldrig kom, har nämligen rätt till ersättning. Om bussen ankom till resans slutmål mer än 20 minuter för sent kan resenärerna få ekonomisk kompensation. Ersättningsnivån ligger på mellan 50-300 kronor beroende på hur lång förseningen var.

Men vem som i slutänden får betala för busshaverierna är oklart.

Din tur har ansvaret och ska betala ut pengarna, men bussarna i Sundsvall körs av bussbolaget Nobina, på uppdrag av Din tur. Om Din tur tvingas betala ut ersättning till resenärerna kan de kanske debitera Nobina för kostnaderna.

Och i tredje hand kanske kostnaden drabbar Volvo bussar, som tillverkat elhybridbussarna åt Nobina.

– Det går i tre led. Allt det där regleras i avtal mellan företagen. Den här veckan ska vi på Din tur ha ett möte med Nobina och då lär vi väl reda ut vem som har det ekonomiska ansvaret, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din tur.