Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busskaoset fortsätter "Det kommer att ta minst 47 timmar till"

Busskaoset fortsätter i Sundsvall under dagen.
– Det tar minst 47 timmar att reparera alla bussar, säger Helena Lind på Volvo.

Läs också: Ersättningsbussar på väg till Sundsvall från övriga landet

Vid tiotiden i dag anlände Volvos tekniker från Göteborg med flyg till Midlanda. De är specialinkallade för att försöka få ordning på bussbolaget Nobinas 47 elhybridbussar som stått stilla sedan i natt.

– Det kan röra sig om ett mjukvarufel på bussarna, men det vet vi inte riktigt ännu, säger Helena Lind, pressansvarig på Volvo Bussar.

Sex av Volvos mekaniker är på plast i bussdepån i Gärde.

Hur lång tid det kommer ta innan bussarna kan vara i trafik igen är osäkert.

Live: Stora störningar i busstrafiken – följ läget här

– Vi hoppas kunna hitta felet under dagen och åtgärda alla fordon. Men det kommer ändå att ta tid innan alla är klara, minst en timme per buss eftersom mekanikerna också ska ta bort sotbeläggning på motorerna nu när de står stilla. Det arbetet tar omkring en timme.

Det betyder att reparationsarbetet kommer att pågå i sammanlagt minst 47 timmar.

På Nobina, som kör stadsbussarna i Sundsvall, vill man be om ursäkt till Sundsvallsborna.

– Vi beklagar men jag hoppas att så många resenärer som möjligt ändå i tid nåtts av informationen att de här skulle bli en stökig dag för kollektivtrafiken. Vi ska göra allt vi kan för att morgondagen inte ska bli likadan. Om inte alla de här fordonen skulle hinna sättas i trafik igen så ska vi ändå försöka få fram så många ersättningsbussar som möjligt, säger Anna Jonasson, operativ chef på Nobina i Sverige.

Läs även: Många inställda bussturer i dag i Sundsvall