Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busskaoset totalt i Ångermanland

Just nu är busskaoset totalt i Ångermanland.
I princip står de flesta bussar med linjer ut mot kusten och inåt landsbygden. Bara E4 och några andra större vägar är riktigt farbara.

Annons

Den milda och ombytliga vintern har ställt till det ordentligt i trafiken.

Efter omväxlande kalla och milda dagar den här veckan, plus ett lättare snöfall på torsdagen, kom regnet på fredagsmorgonen.

Läs också: Vi rapporterar direkt om trafikläget

Och skapade kaos i landskapets busstrafik.

– Regn på kalla vägar är det värsta som kan hända. Och det går ju så fort också för regnet att förvandla en nysandad väg till en glashal, säger Tomas Byberg på Byberg & Nordin, vars bussar normalt kör såväl skolskjutsar som landsbygdstrafik.

Men inte i dag.

– Hela Nordingrå är okörbart. Det har inte gått en buss där i dag. Det gick inte ens att gå på vägen i morse.

Lika illa är läget väster om E4. Bussarna står stilla hela vägen från Härnösands inland och norrut upp till Örnsköldsviks kommuns landsbygd.

– Normalt brukar man kunna peka ut vissa områden, men i dag är det generellt lika halt överallt. Det gäller såväl utåt kusten som inåt landet, säger Tomas Byberg.

– Många turer kommer nog inte i gång förrän framåt lunch, när de fått hjälp från sandbilen. Men man ska inte skälla på de som sandar. Är uppdraget att det ska sandas inom fem-sex timmar, då är det så det ser ut.

Dagens halkläge är det värsta som Tomas Byberg upplevt i år.

– Men det är ju ingen överraskning att det kan se ut så här. Vi har ju haft sådant här väder flera vintrar nu.

I och med att Byberg & Nordin kör skolskjutsar över hela landskapet, är det många skolbarn som drabbas av halkproblemen.

– Många har ju kortdag eftersom det är skolavslutningar. Nu sitter en hel del barn i stället ute i bussar och väntar på sandbilen.

Tomas Byberg är dock glad att bussförarna väljer att stanna vid vägkanten, eller inte ge sig ut på vägarna alls, om väglaget är för besvärligt.

– De gör helt rätt, och det ska de ha beröm för. Säkerheten går alltid först.