Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiken bevarar bygden

Familjebutiken Handlarn i Holm öppnade igen i går efter att ha haft stängt i över två månader. Utanför butiken väntade första besökaren Hjördis Sjödin på att portarna skulle slås upp.

– Utan affär försvinner bygden, säger hon.

Holms lanthandel har varit i familjen Hjelms ägo sedan 1968. Men i april i år kände den nuvarande ägaren Alexander Hjelm Åslin att han var tvungen att lägga ner verksamheten.

– På vintern får man tro lla med knäna för att gå runt, säger han.

Tillståndet för hans bensinpumpar gick ut i januari och efter det tappade butiken inkomster. Men nu har det löst sig med nya pumpar och butiken hade nyöppning i går.

– Det känns väldigt bra, jag är optimistisk, säger Alexander Hjelm Åslin.

Under de dryga två månaderna butiken var stängd frågade flera Holmbor när den skulle öppna igen. Och alla kunder som Alexander Hjelm Åslin har pratat med är positiva till lanthandeln och tycker det är otroligt skönt att kunna handla i Holm igen.

– Att det finns en butik är a och o för samhället. Det är ingen som flyttar hit annars, säger Alexander Hjelm Åslin.

En av de tiotalet kunderna som tittade in på förmiddagen var Hjördis Sjödin. Hon säger att det är toppen att butiken har öppnat igen.

– Men folk kan inte bara handla mjölk här, de måste gynna bygden. Själv har jag en lång inköpslapp, allt var slut hemma.

Någon annan som var glad över nyöppningen var Alexander Hjelm Åslins farmor Greta Hjelm. Hon drev tillsammans med sin man lanthandeln i flera år. Därefter tog sonen över och 2006 var det sonsonens tur.

– Det är helt underbart att han vågade satsa, säger Greta Hjelm.

Hon berättar att det har varit kämpigt flera gånger under årens lopp.

– En lördag var det bara två bilar här. Då grinade jag.

Men hon är tacksam för sommargästerna som hon säger har gynnat verksamheten hela tiden.

– De är helt fantastiska.

Nu hoppas Greta Hjelm att folk hjälper bygden genom att göra sina inköp hos Handlarn i Holm. Hon tror på tillväxt i framtiden.

Alexander Hjelm Åslin hoppas på en bra sommar med mycket kunder. Han säger att det inte är lätt att vara egen företagare, men att han brinner för det han gör.

– Det är roligt, annars skulle jag inte hålla på.