Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiken har ökat varje år – nu bygger han ut

I fyra år har han burit på tanken att bygga ut. Nu blir det verklighet.
– Äntligen är vi igång. Vi behöver större utrymme, så det här känns väldigt kul, säger handlaren Janne Sikström.

Annons

År 2006 tog han över Ica Ettan i Granloholm, efter att butiken hade gått i konkurs.

– Då var det nästan bara ett skal, det var inte ordning på någonting, minns han.

Det krävdes investeringar, men butiken har ökat omsättningen successivt och även i år ökar den med en dryg miljon, till cirka 28 miljoner kronor.

– Försäljningen har ökat några procent per år och det har gjort att vi blivit allt mer trångbodda. Men även om tanken på en utbyggnad funnits där länge så tar det tid att få alla bitar på plats.

Bland annat behövde fastighetsägaren köpa en bit mark av kommunen på baksidan av fastigheten.

I dag är Ica Ettan totalt 560 kvadratmeter stor, varav 372 kvadrat är butiksyta. Nu får man ytterligare 130 kvadrat butik och dessutom ett nytt kontor.

– Det gör dels att vi får bättre plats i butiken och dels att vi kan utöka frysavdelningen och satsa mer på färskvaror.

Utbyggnaden kostar åtskilliga miljoner kronor. För Janne Sikström betyder det förstås höjd hyra, men också egna investeringar på över tre miljoner i nya miljövänligare frysar och annan inredning.

När de stora drakarna Ica Maxi, Coop och Willys i Birsta och City Gross i Bydalen satsade trodde många att klockan klämtade för många stadsdelsbutiker. I stället har flera av dem nu satsat på utbyggnad.

– Vi mindre butiker har tvingats bli bättre och utökat sortimentet. Sedan tror jag att de färdiga matkassarna gör att många nu kompletterar i den mindre butiken i stället för att storhandla i den stora, säger Janne Sikström

Den 26 februari är det tio år sedan han tog över Ica Ettan. Men det är osäkert om utbyggnaden blir helt klar till jubileet.

Prognosen nu säger i början av mars.