Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byabussen räddad av privatperson

En katt har nio liv. Byabussen har precis påbörjat sitt andra. Detta sedan en privatperson valt att gå in och köpa tillbaka den kollektivt utnyttjade minibussen.

Det var i juni som det stod definitivt klart att projektet med Byabussen hade gått i mål. Pengarna var slut, och några nya fanns inte i sikte.

– Ånge kommun erbjöd oss hjälp så att vi skulle få behålla själva bussen, men då skulle vi få stå för alla kringkostnader själva och det har vi inte ekonomi till, säger Karin Gunnarsdotter, Kölsillre bygdeförening.

I oktober gick den sista resan med den kollektiva minibussen, och i och med det så trodde alla att Byabussen var historia. Men...

– ...plötsligt händer det. Strax före jul blev jag uppringd av en man som jag inte visste vem det var, och som började fråga ene massa saker om bussen. Sedan ringde han flera gånger till, och det hela slutade med att han gav oss Byabussen tillbaka, berättar Karin Gunnarsdotter.

Numera vet hon också vem personen i andra änden av luren är. Lars Mattsson, en trotjänare inom kommunens näringsliv.

– Jag tycker Byabussen är ett bra initiativ som visar på hur man kan hålla landsbygden vid liv, så när jag fick höra att man hade lagt ner projektet och sålt bussen så köpte jag tillbaka den så att de kan fortsätta som tidigare, säger Lars Mattsson.

Och i dagarna började trafiken åter rulla. En känsla som Karin Gunnarsdotter har svårt att sätta ord på.

– Det är så fint gjort. Bussen är inte bara ett sätt för många att kunna ta sig någonstans, det är en form av äldrevård också. Dels socialt, men också livskvalitet i form av att själv få klämma och välja sina tomater i stället för att vara bunden till en matlåda från hemtjänsten som man själv inte valt, förklarar hon.

Och att det var ett kärt återseende vittnade premiärresenärerna om.

– Det är mänga glada miner ombord i dag, säger Sören Engholm, chaufför under premiärturen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller till Android!