Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg vidare

Droger och drogkonsumtion är, långt innan människor fastnat i ett kemiskt beroende, en fråga om attityd. I helgen avled en ung kvinna i Stockholm efter att konsumerat en drog hon köpt via internet Den substans kvinnan fått tag i, mefedron, är enligt uppgift inte narkotika- eller dopingklassad.

Och nya dödsfall lär komma, både av kända och ännu inte kända kemiska preparat. Ty internet lär knappast komma att förbjudas. Den internationella odlingen, tillverkningen och smugglingen av narkotika är sedan gammalt en biljonverksamhet där förtjänstmöjligheterna alltid kommer att locka nya små och stora langare.

Försäljningen av alkohol är i sin tur en legal storindustri. En uppskattning gör gällande att vi i Sverige har kanske så många som en halv miljon människor som missbrukar alkohol, narkotika, läkemedel och/eller diverse andra droger. Internationellt sett är den siffran ändå rätt låg.

I vårt Sverige har vi en förhållandevis nykter drog- och alkoholpolitik. Jämför gärna med Schweiz där närmare 37 procent av befolkningen röstade för att man skulle få odla och röka cannabis för eget bruk. En minoritet – ja visst. Men i samma stat röstade 68 procent av befolkningen för att permanenta landets heroinprogram som innebär att missbrukare får sin drog vida statliga kliniker.

Holland torde i sin tur vara väl känt som landet där cannabis säljs lagligt över disk i så kallade coffey shops.

I Sverige dricker vi mer alkohol än tidigare, men vi når inte ryska siffror med 18 liter ren alkohol per invånare och år. Tvärt om spirar ett litet hopp. Mot varje kraft finns en motkraft. Till exempel att de olika nykterhetsorganisationerna stadigt växer i medlemsantal. Eller, kristdemokraternas hjärtefråga att i vart fall halvera införselkvoterna från andra EU-länder. Frågan är hur rimliga de sistnämnda är när den som så önskar kan åka till Tyskland och fylla en personbil samt släpvagn med öl, vin och sprit och sedan avyttra godset med god förtjänst i här hemma?

Det är därtill en hantering som bevisligen når långt ned i åldrarna. Många amatörsmugglare tycks inte ta lika allvarligt på 20-årsgränsen som statliga Systembolaget. Sålunda ökar ungdomsfylleriet.

Allt är en attitydfråga. Vad vi tillåter som samhälle i en vidare bemärkelse. Om inte annat då också drogkultur är något som ärvs från en generation till nästa.

Vuxnas värderingar har betydelse. När en ung kvinna dör av ett blandmissbruk drabbas vi kollektivt av skulden. Slutsatsen kan bara bli att vi måste värna en restriktiv svensk narkotika- och alkoholpolitik. Ja mer än så - bygga vidare på den svenska modellen.