Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ett litet pepparkakshus

/
  • Skriv ut och klipp ut mallen i valfri storlek.
  • Dekorera husets delar medan de ligger ner omonterade.
  • Grunden till granarna är vanliga glasstrutar. Leta efter såna med jämn överkant, annars får man bryta av små, små bitar i taget för att få dem jämna.
  • Färga socker med karamellfärg för att sedan använda som mark.
  • Dekorera med strössel, till exempel stjärnströssel.
  • Klart och juligt!
  • Fyll spritsen med kristyren och börja spritsa nedifrån. Jag valde en stjärntyll till min sprits, men det finns säkert andra man kan använda.

Pepparkakshus hör julen till. Här får du tips om hur du kan bygga en minivariant med snygga granar till.

Annons

Klipp ut mallen.

Varje del ska sedan skäras ut i två omgångar från degen. Ett paket färdig pepparkaksdeg räcker bra. Kavla inte ut delarna för tunt – då kan de bli instabila.

Grädda och låt delarna svalna och torka ordentligt. Gärna någon dag. Om någon kant blivit lite ojämn (och det blir de nästan alltid) går det bra att använda rivjärnet som rasp. Akta fingrarna!

Dekorera huset när det ligger plant med kristyr och valfritt godis. Var inte snål! More is more är det som gäller, och ta gärna i lite till när du tycker att du är färdig!

När kristyren torkat, vilket kan ta några timmar, är det dags att smälta sockret i en stekpanna. Håll låg värme och låt det ta lite tid.

Sätt samman delarna, jag brukar ta en gavel och en sida först och sedan de andra två delarna. Tänk på att sidorna är lite skeva, så sätt inte ihop dem rakt!

Låt dem torka till. Sätt därefter ihop de två vinklarna med varandra och låt stelna. Var försiktig! Smält socker är farligt varmt och inget för små barn eller fumliga vuxna! Då är det bättre att använda limpistol!

Sedan är det dags för taket. Jag brukar doppa nock-sidorna i socker och sätta samman. Låt dem vila över husbygget så blir vinkeln rät.

När taket sitter ihop och har stelnat är det dags att doppa husets takspets i socker på båda sidorna. Lägg sedan på taket och låt det torka.

Gör i ordning en ny sats kristyr och sätt på en lite större tyll på spritspåsen för bästa effekt. Dölj alla skarvar och sockerhärdningar med kristyr. Tryck gärna dit lite mer godis för effektens skull.

Täck ett fat med det färgade sockret. Placera dit huset när det torkat och ställ dit granarna.

Färdigt – festligt och färgglatt!

Annons