Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisökningen på tio år: 200 procent

/
  • Priset på bostadsrätter har ökat med 200 procent de senaste tio åren.

Köpte du en bostadsrätt för tio år sedan i Sundsvall?
Grattis.
Då är den värd tre gånger så mycket i dag.

Annons

Våning och villa har bett Mäklarstatistik att ta fram siffror på hur bostadspriserna i Sundsvall förändrats på tio år. Och resultatet är glädjande läsning för den som haft någonting att sälja under de här åren – och kanske mindre kul för den som vill in som ny på bostadsmarknaden.

Villapriserna har ökat med 74 procent och fritidshusen med nästan 100 procent. I dag kostar snittvillan i Sundsvall 1,8 miljoner kronor. Snittpriset på ett fritidshus ligger på 989 000 kronor.

I Sundsvall har kvadratmeterpriset på bostadsrätterna ökat med 200 procent på tio år. Det är en betydligt större ökning än på riksplanet.

– Om man går tillbaka 13 år så kunde man köpa en lägenhet här i Bosvedjan för 100 000. I dag ligger de på 500 000-600 000, så det är en riktig ökning, säger Dan Söderholm, ordförande i HSB BRF Bosvedjan, den näst största föreningen i Sverige med 1033 lägenheter (den största finns i Göteborg och har 1034 lägenheter i sitt bestånd).

Under två år investerar bostadsrättsföreningen nu 100 miljoner kronor på bland annat nya balkonger, trappslipning inomhus, värmeåtervinning, nya fönster och entrédörrar.

– Om man investerar mycket då ser ju de som köper lägenheterna att det är mer intressant att bo här, säger Dan Söderholm.

Finns det någon nackdel med de här ökande priserna?

– De får inte gå upp för mycket för då får vi inte det här blandade boendet. En rimlig nivå tycker jag är bäst, säger Dan Söderholm som inte tror att priserna kommer att fortsätta att öka.

Det tror däremot Mäklarsamfundets ordförande i Norrlandskretsen Arne Pettersson, som även är mäklare i Sundsvall.

– Sundsvall har väl haft, och kanske fortfarande har, bland landets lägsta kvadratmeterpriser på bostadsrätter trots att de har ökat 200 procent, säger han och jämför med Umeå.

Där ligger Sundsvall mycket under i kvadratmeterpriset och förklaringen menar Arne Petterson är att Sundsvall som industristad är mer konjunkturkänslig än den mer utpräglade universitetsstaden Umeå.

Är det en nödvändig prisökning i Sundsvall alltså?

– Jag ser inte alls Sundsvall som en prisbubbla. Det är mer en anpassning till övriga Sverige. Jag tror att priserna kommer fortsätta uppåt, jag ser ingenting just nu som skulle göra att de inte gör det, avslutar han.

Mer läsning

Annons