Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggde eget kraftverk för att få ström

Fred Bäckström äger ett vattenkraftverk på sin tomt. Ett kraftverk som försörjer hemmet med el och dessutom levererar kraftverket ström ut på nätet.

För fyra år sedan flyttade Fred Bäckström från Nyköping till Övre Gäle strax utanför Torpshammar. Han är uppväxt i Nacka och brukade tillbringa sommarloven hos morfar i Torpshammar och fick då smak för jordbruknäringen.

Så i vuxen ålder började han som bonde i Nyköping och när gården såldes för några år sedan hade han 160 kor.

Tanken var att jag skulle köpa en sommarstuga här uppe, men de blev ett åretruntboende.

På tomten rinner en Gälebäcken med en fallhöjd på 30 meter. Fred Bäckström konstaterade att det fanns många stora fastigheter på tomten som krävde värme och såg en möjlighet i bäcken. Kontakter togs med myndigheter och efter några år så kom vattendomen som gav klartecken till ett kraftverk.

Under resans gång gick han samman med två personer och bildade ett bolag som köpte fyra mindre vattenkraftverk i Sollefteå. I alla fallen handlade det om kraftverk från början av 1900-talet med stora renoveringsbehov.

I dag är samtliga åtgärdade och fungerar lika bra som ett nytt.

Det kraftverk han har några 100 meter från sitt hem, är helt nybyggt. Det har varit i bruk under cirka ett år och levererar ström varje sekund året om.

Beroende på vattenståndet så varierar det mellan 13 till 100 kilowatt i timmen.

2,5 miljoner kronor har det kostat att får klart. Mycket pengar, men enligt Fred Stenberg en bra placering.

Det har betalat sig inom fem år, eftersom jag säljer överskottsströmmen till Göteborgs Energi.

Och nu finns planer på att bygga ytterligare ett kraftverk lite längre nedanför det nuvarande. Det som finns hos Fred Bäckström var det första i sitt slag. Prototypen har fått många efterföljare och det kan på sikt skapa jobb i Fränsta.

Det finns en verkstad som jag ska prata med som skulle kunna tillverka komponenter. Jag tycker det skulle vara roligt om det blir en lokal tillverkning.

Det finns också planer på ett nytt vattenkraftverk i Sollefteå. Och Fred Bäckström menar att litet vattenkraftverk är en bättre investering jämfört med ett vindkraftverk.

Vattnet går att magasinera, det kan man inte göra med vinden. Därför kan ett vattenkraftverk producera ström hela tiden