Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget av Skyskrapan skulle ta död på Stenstan

Replik på "Åldringsmaffian säger nej till höghusbygget – ungdomen säger ja", ST 4 november.

När sakargumenten tryter kan man ta till personargument. Man kan till exempel antyda att ens motståndare är rostiga, som Hans Fritzheimer gjorde i sin insändare.

Som advokat vet han nog att det är ohederlig retorik. Men han råkade väl göra ett misstag i brådskan. Det har vi i åldringsmaffian full förståelse för. Vi minns hur det var. Så länge man jobbar och står i hinner man aldrig tänka klart.

Läs också: Advokatens påhopp är oacceptabelt – vi är ingen "åldringsmaffia"

Det tar ju tid att leta fram material att smida tankar av i tankesmedjan. Det tar tid att inse betydelsen av att Sundsvall har Sveriges bäst bevarade stadskärna (enligt Nils-Johan Tjärnlund, Bengt Bygdén och Kristina Berglund med flera).

Det tar tid att sätta sig in i den unika roll som den stadskärnan spelat i svensk historia, politiskt, litterärt och allmänkulturellt. Det tar tid att läsa in sig på historien om hur den stått emot tidigare hot, till exempel när arkitekten Celsing, som tog död på Norrmalm i Stockholm på 50-, 60- och 70-talen, redan på den tiden ville döda Sundsvall med samma höghusarkitektur.

Vi i åldringsmaffian är så gamla att vi minns hur ledsna alla var då, hur Celsing och Mehr på den tiden talade om framtiden på samma sätt som Sundsvalls höghusvänner gör nu. Och även om det är svårt att lära sig av historien, borde väl två saker stå klara nu. För det första hade Stockholmskatastrofen kunnat undvikas om Celsing och Mehr hade haft kulturhistoriska skrupler, för det andra är höghuset i Sundsvalls centrum ett urmodigt 60-talsprojekt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att kommunen nappade på höghuset beror nog på att den satt fast i de dödfödda planerna att sänka torget. Vi kör höghusprojektet ett tag, tills alla inser hur omöjligt det är och torgplanerna är glömda. Så måste man ha tänkt, för höghuset är faktiskt omöjligt – av två mycket enkla praktiska skäl:

1. Bygget kräver pålning. Tre månader, kanske? Dygnet runt. Efter en månad är centrum tomt. Kvar finns kanske någon enstaka affär med förvirrade strökunder och några gråtande gäster i någon öde restaurang.

Läs också: Rädda den unika stenstan även denna gång

Läs också: Navelskåderi präglar skyskrapedebatt

2. Efter pålningen börjar byggandet. Betongbilar, traktorer, grävmaskiner, långtradare. Mitt i centrum. Noll framkomlighet. Buller och smuts. Efter första byggåret är till och med Systembolaget tomt. Alla är i Birsta.

Därtill kommer Stig Svedbergs kostnadsberäkningar och annat praktiskt. Höghuset skulle döda centrum, och dödandet skulle bli dyrt. Att en modearkitekt har drabbats av akut kampanilfrossa är ju inget skäl att släppa loss honom i Sveriges sista riktiga stadscentrum. Han kan väl få bygga något på stranden av Sundsvallsfjärden. Vill han inte det, kan vi ju alltid skicka efter någon som bygger lågt och människovänligt.

Örjan Torell

Tankesmedjan åldringsmaffian

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel