Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggmaterial som sparar tiotals miljoner

Det finns enorma summor pengar att spara om man kan använda aska från förbränning till konstruktionsmaterial.

Sundsvall Energi uppskattar att man skulle tjäna tiotals miljoner kronor om man kunde avsluta Blåbergstippen med rester från sopförbränningen.

Problemet är gifterna i askan.

Man måste visa att det inte är en miljöfara att använda förbränningsrester som byggmaterial.

– I dag har vi problem med väldigt många saker som förorenar marken där man först trodde att vi hade gjort det på ett säkert sätt, men sen efter ett antal år så får vi problem, säger Björn Abelsson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Sundvall.

Förhoppningen att kunna använda aska från olika sorters förbränning är något som det forskas på, eftersom det finns så mycket pengar att tjäna.

I Finland drivs ett projekt där man tror att byggkostnaderna för hamnar skulle sjunka med cirka 40 procent om förbränningsrester användes som fyllnadsmaterial.

"Kan man neutralisera ask- och slaggrester och omvandla det till byggnadsmaterial är mycket vunnet. Man får enorma mängder miljögodkänt fyllnadsmaterial och behöver inte spränga sönder naturberg samtidigt som industrin slipper ett problemavfall", sa Kristian Hällis, hamndirektör i finska Jakobstad, i Svenska Yle förra året.