Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads säger nej till flyktingar

Sverige står troligtvis inför den största flyktingutmaningen i modern tid. Vi ska vara stolta över att bo i ett välkomnade land som Sverige men vi får inte blunda för de fortsatta utmaningarna. Byggbranschens mål är att matcha alla nyanlända med byggbakgrund och med relevant kompetens med jobb. En väg in på arbetsmarknaden skulle kunna vara regeringens så kallade ”snabbspår”. Därför är beklagligt att fackförbundet Byggnads ännu inte valt att gå med på Socialdemokraternas och Ylva Johansson trepartssamtal.

I dag flyr människor från krig och förtyck. Prognoserna visar att Sverige kommer att vara ett attraktivt invandringsland under en lång tid framöver. Det ställer krav på att integrationen förbättras. Dagens integrationspolitik har, trots de bästa intentioner, lett till att för många utrikesfödda står utanför arbetsmarknaden. En bidragande anledning är de höga trösklarna in på arbetsmarknaden men också bristande kompetens och språksvårigheter.

Sveriges Byggindustrier har sedan tidigare genom företaget GalaxenBygg en bred erfarenhet av att stötta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma tillbaka i jobb. Genom den kompetensen vill vi utöka möjligheten så att även utrikesfödda ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Vi har i dag arbetskraftsbrist i vår sektor och samtidigt har vi tusentals flyktingar som vill bygga sig en ny framtid i Sverige. Utöver det har regeringen aviserat att man vill bygga 250 000 fler bostäder. Det är givet att Sveriges byggindustrier medverkar till att stötta flyktingar med en byggbakgrund och rätt kompetens in på arbetsmarknaden. BI har tillsammans med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnat in en ansökan om att medverka i Snabbspåret men Byggnads har hittills inte velat göra det. För oss är det obegripligt. Byggarbetsmarknaden är tillräckligt stor och expansiv för att kunna ge plats åt alla oavsett härkomst.

Ska vi bibehålla en öppenhet gentemot omvärlden och vara en fristad för människor som flyr krig och förtryck är det nödvändigt att vi hjälps åt och tillsammans hittar vägar in på arbetsmarknaden för alla. Vi kan klara det om Sverige tar ett gemensamt ansvar. Men då krävs det också att alla parter tydligt deklarerar att de vill vara med och bidra. Nu väntar vi på att Byggnads ska ompröva sitt beslut och välkomna flyktingar in på byggarbetsmarknaden.

Mats Åkerlind

Vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier

Berndt Jonsson

Regionchef BI Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel