Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads varsel utökas efter besöksförbud – byggen i Sundsvall med på listan

Representanter från fackförbundet Byggnads har nekats tillträde på flera av NCC:s och Peabs arbetsplatser i landet. Nu utökar Byggnads strejkvarslet med åtta arbetsplatser, däribland byggen på Norra Kajen i Sundsvall.
Beslutet möts av kritik från Sveriges byggindustrier.

Annons

Än syns ingen lösning på förhandlingarna mellan arbetsgivarna och Byggnads. Fackförbundet har tidigare meddelat att medlemmarna går ut i strejk i tre etapper om parterna inte kommer överens. Dessa sker i så fall 12, 19 och 26 april.

Läs också: Byggnads varslar om storstrejk – 2 600 medlemmar berörs

Nu har fackförbundet valt att utöka varslet med ytterligare åtta arbetsplatser sedan NCC och Peab hindrat representanter från att besöka ett flertal arbetsplatser runtom i landet. Något som inte accepteras av Byggnads.

– Vi ser det som mycket allvarligt att den ena parten i en avtalsrörelse förhindrar den andra parten att träffa sina medlemmar för facklig information. Det strider mot hela den svenska modellen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande, på förbundets hemsida (extern länk).

En av arbetsplatserna som nu omfattas är NCC:s byggen på Norra Kajen i Sundsvall. Övriga sju är utspridda i hela landet, från Kalmar i söder till Umeå i norr.

Sedan tidigare omfattas bland annat Ortviken, Östrand, och Akzo Nobel av varslet.

Läs också: Här är företagen i Medelpad som tas ut i Byggnads varsel

Byggnads beslut får kritik från Sveriges byggindustrier, som menar att det är en otillåten stridsåtgärd.

– Samtidigt som LO och Svenskt Näringsliv höll en pressträff som inbringade hopp valde Byggnads att utvidga sitt tidigare lämnade varsel. Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som ska avgöras i Arbetsdomstolen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till Byggnads strejkvarsel är bland annat att man anser att arbetsgivarna inte tagit hand om lärlingarnas utbildning tillräckligt, att det saknas ordning och struktur på arbetsplatserna och att man inte kommit till rätta med lönedumpning.

Förhandlingarna fortsätter, men i nuläget går det inte framåt.

– Förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier är fortsatt tröga trots att medlare nu är inkopplade. De villkorar allt för att i stället tvinga fram månadslöner. Det kommer vi aldrig acceptera, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Läs också: LO håller byggfacken i strama tyglar