Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads: Vi samarbetar gärna om schysta löner – för alla

Med anledning av Sveriges byggindustriers debattinlägg 9/3, med rubriken "Vi byggbolag och facken måste samarbeta för att trygga bostäder och jobb".

Byggindustrins budskap att de nu äntligen vill samarbeta med oss välkomnar vi med glädje. Men också med viss skepsis. För idag slåss vi för samma sak som i fackföreningsrörelsens vagga. Men samhället ser annorlunda ut, globaliseringen har inträtt och de arbetare vi slåss för idag är ibland inte ens medlemmar i facket.

I mitten av 1880-talet bildade byggnadsarbetare lokala fackföreningar där de öppet tog strid med arbetsgivare som vägrade ge dem människovärdiga arbets- och levnadsvillkor. Inte ett enda framsteg har kommit av sig självt. För varje förbättring av lön, arbetsförhållanden, inflytande och social trygghet har motståndet varit hårt från människor som av hävd eller börd ansett sig ha rätt till mera av livets goda.

Läs även: Vi byggbolag och facken måste samarbeta för att trygga bostäder och jobb

Ett av de stora problem som vi tampas med i dag handlar om att byggjättarna inte drar sig för att förse sig med vinster på vilka villkor som helst. De anlitar skrupellösa byggföretag vars enda konkurrensfördel är sämre arbetsvillkor och lägre löner. Medan arbetsgivaren ökar sitt pensionssparande och köper sommarstuga, går arbetaren hem till sin barack, äter en skål snabbnudlar till middag och facetime:ar med familjen hemma i Litauen. Eller Polen. Eller Rumänien.

För att inte tala om alla unga nyutbildade byggare som hamnat utanför arbetsmarknaden för att byggföretagen senaste åren valt att inte satsa på återväxten utan hellre tagit in skrupellösa underentreprenörer istället för lärlingar.

Läs även: Principer sätter stopp för flerfamiljshus på landsbygden – trots bostadsbrist

Allt detta påverkar hela den svenska byggmarknaden och våra medlemmar. Företag som vill göra rätt för sig går omkull. På byggena skapas A- och B-lag när våra medlemmar med schysta avtal, jobbar sida vid sida med byggnadsarbetare från andra länder som arbetar för löner som ingen svensk kan leva på. Och utanför byggstaketen står ungdomar som vill in.

Byggnads kommer alltid att stå upp för arbetarna i vår bransch. Det är inte gratis för någon part att gå i konflikt. Men så länge byggföretagen redovisar miljardvinster varje år och vi vet att bara 10-15 procent av byggkostnaderna är löner och cirka 20 procent är ren vinst till företagen, så kommer vi att kämpa för arbetarnas inflytande överproduktionen och del av kakan.

Läs också: För vem byggs det i Sundsvall?

Arbetsgivarnas budskap att ni nu vill samarbeta med oss byggnadsarbetare hälsar vi som sagt med glädje. För tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

Ska vi börja med att stoppa diskrimineringen av utländsk arbetskraft och se till att alla som jobbar ute på våra svenska byggen – och då menar vi verkligen alla – får en lön som går att leva på i Sverige?

Jim Sundelin

Ordförande Byggnads Mellannorrland

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel