Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsboom i Sundsvall – ST listar hur mycket det kostar att bo nybyggt

Stadsradhus, hyres- och bostadsrätter i alla storlekar planeras och byggs just nu i Sundsvall.
Och efterfrågan på sprillans nya bostäder är stor.
– Det har exploderat nu i Sundsvall när det gäller nybyggen, säger Fredrik Karström, Svensk Fastighetsförmedling.

Norra kajen, Inre hamnen och en bit ovanför Bergsgatan – det är några områden där det inom en snar framtid kommer att byggas upp nya bostäder. Solgläntan som är ett påbörjat projekt kommer att ligga på Bjälkvägen intill Skandia med utsikt över hamnen. Fredrik Karström är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling och han har stått ansvarig för försäljningen av de blivande 35 lägenheterna.

– Trycket har varit riktigt högt, på ett informationsmöte vi hade om nybygget kom det över 200 personer, intresserade av dessa 35 lägenheter, säger han och fortsätter:

– Bostadsbristen märks tydligt av, det har länge stått mer eller mindre stilla när det gäller nybyggnadsprojekt i Sundsvall. Men nu ser vi att det är en hel del på gång och det är ju enbart positivt.

Läs också: Snart säljstart för radhus med eget garage på Norra kajen: "Vi har fått utöka antalet visningar"

Som mäklare kan det vara lite klurigt att sälja nybyggnadsprojekt då det inte finns något att visa. Men trots den utmaningen tycker Fredrik Karström att det gått väldigt bra.

– Det är speciellt både att sälja och köpa något som ännu inte finns. Men det handlar mer om att köpa eller sälja en känsla.

Just Solgläntan är bostadsrätter, men annat som just nu byggs eller planeras i Sundsvall är allt från radhus till små hyresrätter. Det är bara de senaste åren som bostadspriserna klättrat och då bostadsbristen har gjort sig tydlig.

Läs också: Skanska-bygget börjar synas – 26 av de 40 lägenheterna sålda

– Det finns en enorm efterfrågan och jag kan inte se något negativt med att det nu byggs nytt. Det är bra för Sundsvall.

Samma åsikt har Susanne Klockar Öhrnell, planchef för stadsbyggnadskontoret.

– Vi hade länge vetat om att det är bostadsbrist, så det är på tiden och jättekul att många byggen nu kommit i gång, säger hon.

Susanne som har jobbat med stadsplaneringen inför byggena och är glad över att många av projekten nu rullat i gång. Men trots att många byggen nu är i gång finns än plats för fler nybyggnationer av bostäder, menar Susanne.

– Just nu kollar vi på tre stycken större områden som skulle vara lämpliga för bostäder, bland annat något vi kallar Katrinehill bortanför Sidsjö, säger hon.