Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för äldreboende i Granlunda

Nu är bygglovet klart – sommaren 2016 kommer Granlunda äldreboende i Bergsåker ha 47 nya platser.
– Målet är att det både ska bli en bra boendemiljö och fungera för verksamheten som socialtjänsten bedriver, säger Clarence Jonsson, projektcontroller på Drakfastigheter.

Annons

Projektet har kommit i gång med rivning av förråd och nästa steg är markarbeten och grundläggningen som kommer pågå fram till våren. Vissa delar måste bli klara innan årsskiftet för att de ska ha rätt till de statliga bidragen.

– I december kommer vi gå ut i en ny upphandling för resten av projektet, säger Clarence Jonsson.

Från början var tanken att det skulle bli 24 nya platser, men de har nu utökats till 47 på grund av att det byggs en extra våning.

– Det är god ekonomi att bygga ett tredje plan – det är förhållandevis stora ytor man får för pengarna vilket innebär att vi får fler lägenheter till en rimlig kostnad, säger han.

Hela huset är designat efter de krav som finns i dag och i så lång utsträckning det är möjligt ska de boende få en känsla av att de har ett eget hem.

– Utmaningen när man designar sådana här boenden är att det ska bli en vinn-vinn-situation – de boende ska känna sig som hemma, och inte som på ett sjukhus, samtidigt som verksamheten fortfarande fungerar, säger han.

Det är tight om äldreboendeplatser i Sundsvall – cirka 200 nya krävs för att fylla behovet. Förutom boendet i Granlunda pågår också planeringsarbete för projekt vid Norra Kajen och Heffnersgården i Skönsberg.

Mer läsning

Annons