Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt till privata arbetsförmedlingar

Annons

Arbetsförmedlingen skickar tillbaka 7,9 miljarder till statskassan efter att de inte gjort av med sina anslag. En stor del utgörs av icke uttagen a-kassa, men 3,1 miljarder är sådana medel som borde ha använts för att förmedla jobb.

Överskottet beror, enligt myndigheten själv, på att färre än beräknat är arbetslösa och att man därmed kan spara på skattebetalarnas pengar. En ack så god inställning – om det nu inte vore för att en dryg femtedel av alla unga gick utan arbete. I ett land med så pass hög ungdomsarbetslöshet är det provocerande att se den myndighet som har i uppgift att förmedla jobb till människor skicka tillbaka medel som om de vore onödiga.

Självklart kan inte den höga arbetslösheten hos unga bara förklaras med att arbetsförmedlingen brister – tvärt om står det tydligt att det är en rad faktorer, så som arbetsmarknadsregleringar, ingångslöner, utbildningskvalitet, företagsklimat och arbetsförmedling, som samverkar. Detta faktum kan dock inte göra att man avstår från att försöka göra något åt en del av problemet.

Att arbetsförmedlingen har pengar över, trots att många unga behöver hjälp med att hitta sitt första jobb, betyder inget annat än att systemet behöver göras om.

Bäst vore att skapa ett system där förmedlaren av arbete får betalt för just förmedlingen, och inte för underliga kringsysselsättningar som datorkörkortskurser.

Varför inte ha en ordning där betalning utgår när individen som är inskriven också har fått ett arbete genom förmedlingen? Även arbetssökande måste få valfrihet - och privata, konkurrerande arbetsförmedlingar, som har möjlighet att specialisera sig, kan både göra att förmedlingen blir bättre och att företagens behov tillgodoses. Den som är arbetslös får själv välja den förmedling som passar bäst, och mindre, kanske rent av lokala, arbetsförmedlingar har större möjligheter att lära känna det lokala näringslivet än en stor statlig myndighet.

Australien införde ett system enligt dessa principer redan i slutet av nittiotalet, och lyckades driva ner arbetslösheten med flera procentenheter med hjälp av reformen. Till höstbudgeten borde regeringen ta fram ett förslag på hur det kan införas i Sverige. På så vis behöver inte arbetsförmedlingen skicka tillbaka miljarder oanvända skattepengar, medan rätten att få förmedlingshjälp kvarstår för den enskilde. Staten slipper också betala för verkningslösa arbetsmarknadsåtgärder. Dessutom tvingas förmedlingarna konkurrera med varandra och hela tiden bli bättre på att hitta jobb åt dem som söker dem genom att den arbetssökande själv väljer den förmedling den tror kan göra det bästa jobbet.

Systemet skulle kunna minska arbetslösheten, och bara genom sin organisation minska kostnaderna för staten. Australien lägger ungefär samma summa på sina arbetsmarknadsåtgärder som Sverige, trots att befolkningen är tre gånger så stor. Det, om inget annat, borde åtminstone övertyga Borg om att det är en bra idé.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons