Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Inte ens hälften som mår dåligt får hjälp inom 30 dagar – psykisk ohälsa måste tas på allvar

Allt fler barn och unga mår dåligt. Ett stort problem är att unga i dag inte får den hjälp de behöver. Sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten har köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat. Här i Region Västernorrland är det bara 39 procent som får hjälp inom 30 dagar. Men det behöver inte vara så här. Psykisk ohälsa måste prioriteras högre och köerna minskas drastiskt.

Många unga upplever att det ställs orimligt höga krav och att de är otillräckliga. När en person vänder sig till vården för att få hjälp med till exempel depression eller ångest behöver det ske snabbt. Hela familjer påverkas och riskerar att drabbas hårt när hjälpen dröjer.

Ledare: Sofia Mirjamsdotter: Köerna till psykiatrin är oanständigt långa

Sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten har utvecklingen i hela landet förvärrats. Många sjuka hänvisas till en lång kö. I Sverige finns det ett mål om att 90 procent av de barn och unga som söker vård ska få sitt första besök inom 30 dagar. Målet uppfylls endast i 6 av 21 landsting och regioner, vilket är en minskning med hela 10 landsting och regioner sedan Alliansen styrde. Det är inte acceptabelt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Barn och unga måste få den hjälp de behöver snabbt. Här måste tillföras resurser som gör det möjligt att ge den hjälp som behövs. Centerpartiet vill bland annat satsa 300 miljoner kronor per år från statligt håll för att korta köerna. Pengarna ska gå till de landsting och regioner som säkerställer att barn och unga får psykiatrisk vård snabbare än i dag.

Regeringen måste sluta blunda för problemet med köerna i barn- och ungdomspsykiatrin. Ingen har tid att vänta. Det behövs ett nytt ledarskap för Sverige som ser till att vård för barn och unga blir mer tillgänglig, oavsett var i landet man bor.

Kjell Bergkvist och Sanna Jonsson, Centerpartiet Sundsvall

Läs också:

Livet är inte alltid som det ser ut på ytan – är det så svårt att förstå?

Personer som lider av psykisk ohälsa kämpar i det tysta – hur länge orkar man?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel