Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Seniorer driver Sverige framåt!

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Fler och fler av invånarna i Sverige är 65+. Dagens seniorer är friskare och aktivare än förr. Deras livserfarenhet och kompetens är värdefull. Centerpartiet vill ge äldre bättre levnadsvillkor och möjligheter att vara delaktiga när det nu gäller att föra Sverige Framåt.

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Men vi kan inte blunda för att det finns alldeles för många äldre som möter alldeles för många problem och brister på alldeles för många områden. Centerpartiet blundar inte för problemen utan tar ett helhetsgrepp med programmet ”Trygghet och Valfrihet” och 21 förslag för att förbättra villkoren för äldre.

Vi vill också skapa mer jämlika villkor för äldre i hela landet och genomföra en översyn och likriktning av de kostnader som äldre betalar för vård, omsorg och stöd i sin tillvaro. I dag är skillnaderna för stora.

Det är dags att införa ett äldrehälsovårdsprogram med förebyggande arbete. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten bör få uppdraget att ta fram konkreta åtgärder för hur äldrehälsovården kan stärkas, ge ökad livskvalitet och hälsa. Det innebär förutom information om bland annat goda matvanor och motion även vikten av social samvaro. Här har kommunerna en mycket viktig roll tillsammans med föreningar och andra delar av civilsamhället.

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Centerpartiet har medverkat till beslutet om en höjning av garantipensionen för de med den lägsta pensionen, de flesta av dessa är kvinnor. Men det räcker inte! Viktigt är att det ska vara lika beskattning av inkomst av pension och inkomst av förvärvsarbete. Vi vill också skapa mer jämlika villkor för äldre i hela landet och genomföra en översyn och likriktning av de kostnader som äldre betalar för vård, omsorg och stöd i sin tillvaro. I dag är skillnaderna för stora.

Det bör utredas om kommunerna helt enkelt ska ha ansvar för direktkontakten med de äldre så att de har en rimlig ekonomisk levnadsstandard. I dag är uppgiften Pensionsmyndighetens. Trygghet för äldre innebär att Polisen måste få i uppdrag att säkerställa att brott mot äldre förebyggs och utreds effektivt, i hela landet. Men trygghet är också kunna flytta till en mindre och lämpligare bostad.

Centern driver därför på för att öka byggandet genom mer byggbar mark och en rejäl översyn av regler och skatter som stoppar upp nödvändiga flyttkedjor. Rörligheten på bostadsmarknaden måste bli effektivare.

Valfriheten är viktig så länge man kan välja själv. Centerpartiet har drivit på och det är beslutat i riksdagen att man kan få äldreomsorg utan biståndsbedömning.

Valfriheten är viktig så länge man kan välja själv. Centerpartiet har drivit på och det är beslutat i riksdagen att man kan få äldreomsorg utan biståndsbedömning. Enligt socialstyrelsens undersökning är privata äldreboende och hemtjänstutförare bättre i de flesta kvalitetsparametrar. Centerpartiet är övertygad om att valfriheten inom äldreomsorgen måste stärkas och utvecklas i alla kommuner.

Seniorlivets villkor måste bli bättre, men då behövs ett nytt ledarskap som ser Framåt.

Solveig Zander (C)

Riksdagsledamot och ledamot av pensionsgruppen.

Jonny Lundin (C)

Regionrådskandidat Härnösand                                                                                              

Anne-Li Sjölund (C)

Riksdagskandidat Sundsvall                                                                                                 

Sonia Seidevall (C)

Seniornätverket Örnsköldsvik

Läs också:

Liberala seniorer: Trygghetsboenden minskar ensamheten

► [+] M lovar bygga minst tre nya trygghetsboenden: "Behovet är störst utanför centrala Sundsvall"

600 kronor i höjd pension är snålt – fattigpensionärerna riskerar att bli betydligt fler på grund av regeringens stöld

Kate Almroth (KD): Med allt äldre invånare kommer en utbredd ensamhet

Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel