Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Sveriges jobbmotor hackar när företagare motarbetas

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att det då under årets första tre månader har startats drygt 2 000 färre företag visar att regeringen Löfvens jobbpolitik misslyckats.

Under det första kvartalet 2018 startades 17 421 nya företag. Det är en minskning med hela 10,3 procent jämfört med samma period 2017 då 19 429 företag startades. I Västernorrlands län var minskningen 13,5 procent.

Med mindre än ett halvår kvar till valet visar detta att Sverige är i stort behov av en ny jobbpolitik. Centerpartiets politik innebär att det blir lättare och mer lönsamt att starta företag. Ska vi lyckas få fler människor i arbete och minska såväl utanförskapet som arbetslösheten måste det skapas fler jobb. Då behövs det fler jobbskapare. Inte som nu, under den socialdemokratiskt ledda regeringen, färre.

För Plus-kunder: Företagare i länet: För dålig attityd hos jobbsökande – sämre än i övriga landet

En Sifo-undersökning visar att sju av tio svenskar, 69 procent, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag. 

Vi inom Centerpartiet kan bara hålla med:

■ Brist på kapital får inte vara det som står i vägen för drömmen om ett eget företag. Därför anser Centerpartiet att det ska bli betydligt billigare att starta aktiebolag. Vi vill också underlätta finansieringen genom att det statliga riskkapitalet i högre grad samarbetar med privata.

Ett sätt att locka till sig nödvändig kompetens är att erbjuda delägarskap i företaget.

■ Större risker och mer administration innebär ofta en hög tröskel att ta steget till den första anställda. När företaget väl anställt en person, är det enklare att anställa också en andra och en tredje. För att göra det enklare för små företag att växa och anställa vill Centerpartiet att arbetsgivaravgiften för den första anställda slopas helt under två år.

■ När ett företag är nystartat saknar det ofta möjlighet att erbjuda nyckelmedarbetare konkurrenskraftiga löner. Ett sätt att ändå locka till sig nödvändig kompetens är att i stället erbjuda delägarskap i företaget. I dag beskattas dock dessa personaloptioner mycket högt. Centerpartiet vill att det ska bli enklare och billigare att använda dessa optioner.

■ För många människor, inte minst nyanlända, kan svårigheter att sätta sig in svenska lagar och regler vara ett hinder för företagande. Fler måste våga pröva sina vingar. Därför föreslår Centerpartiet en ny företagsform: ingångsföretag. Förslaget riktar sig till företag med max 250 000 kronor i omsättning och innebär att i stället för alla nuvarande skatter – egenavgifter, moms och inkomstskatter – betalar man en enkel skatt på 25 procent av det man säljer.

■ I dag har Sverige bland världens högsta skatter på anställning. Vi vill att skatterna på jobb sänks så att fler jobb kan skapas. Det skulle innebära lägre lönekostnader. På så sätt finns det utrymme för högre löner och fler anställda, vilket gynnar hela samhället och skapar förutsättningar för ytterligare fler företag och jobb.

Anne-Li Sjölund, riksdagskandidat för Centerpartiet

Läs också:

Vi fastnar lätt i våra tankegångar – dra nytta av ungdomarnas fantastiska kreativitet

Svenskt Näringsliv: Låt företagsreformer stå i centrum i valet

►  L: Vi måste underlätta för utlandsfödda att starta företag

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel