Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Café Tunet på Alnö blir Unik butik

Unika butiker omfattar ett 50-tal lokala småföretagare i Sundsvall och Timrå. Nu utvidgas nätverket för att omfatta även caféer. Först ut är Café Tunet på Alnö.

Det började som ett kommunprojekt, med målet att stötta lokala småföretagare. I dag finns konceptet i sju olika städer, men utvidgas hela tiden. Maria Skalin driver Unika butiker, som har fått mycket positiva reaktioner sedan starten i höstas.

– Det handlar om att vända trenden. Konsumenterna börjar förstå innebörden av om de lokala butikerna skulle försvinna. Då finns det ingenting som gör staden unik, säger Maria Skalin.

Kriterierna för att få vara med i nätverket är att verksamheten ska vara privatägd och fristående, samt att det finns ett hållbarhetstänk. Maria Skalin ser en vilja hos konsumenten att handla närproducerat och lokalt, men tror att det kan vara svårt att hitta till butikerna.

– Vi håller på att ta fram en mobilapp och en ny hemsida med fokus på ökade sökfunktioner. Det är viktigt för företagarna att synas i bruset, och gör det lättare för kunderna att hitta dit, säger hon.

Redan tidigt fanns önskemål från caféer och restauranger att vara med i nätverket.

– Vi jobbar på kriterierna eftersom det måste bli lika bra för dem som för butikerna. För caféer är kriterierna ungefär desamma, så de kan vi dra i gång med nu, säger Maria Skalin.

Café Tunet på Alnö är det första caféet att kunna skylta sig som Unik butik. Anna Frisk nappade direkt när hon fick en förfrågan att vara med.

– Jag tycker att det är en jättebra satsning, och vill både synas i dess sammanhang och stödja initiativet, säger Anna Frisk.