Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caj-Åke bor i Härnösands äldsta lägenhet – huset byggdes 1729 efter ryssens härjningar

Det knarrar och knakar när vi går runt i det gamla huset.
Caj-Åke Hägglund bor i Härnösands äldsta lägenhet i ett hus som byggdes 1729 i gamla stadsdelen Östanbäcken.
– Huset har en själ och jag bor på historisk mark.

TV: Kika in i Härnösands äldsta lägenhet

Året är 1729 och stadsdelen Östanbäcken är under uppbyggnad efter ryssens härjningar i Härnösand åtta år tidigare.

I kvarteret Målaren 6 byggs ett hörnhus med en liten innegård som är vanlig bland de fiskare som bebor stadsdelen – en stadsdel som idag är av de bäst bevarade i staden och skyddas genom en riksintresseförklaring.

Under slutet av 1800-talet förändrades både livsmönster och utseendet på Östanbäcken. Flertalet fiskare blev hantverkare eller tjänstemän och området hade även flera köpmän.

I Caj-Åke Hägglunds lägenhet är historien i allra högsta grad levande. De flesta dörrar är halvfranska spegeldörrar och alla kakelugnarna från senare delen av 1800-talet. Tre av rummen har pappspända tak och det trånga trapphuset har pärlspåntade väggar och tak.

– Det känns speciellt att bo i ett stycke kulturhistoria. Här lutar det och knarrar från golven man går på. Det känns som att huset har ett eget liv.

Kvarteret Östanbäcken ligger många Härnösandsbor varmt om hjärtat. Precis bakom knuten ligger centrum med betonghus och tät trafik, men när man går in på den grusade Östanbäcksgatan känns det som en tidsresa bakåt i tiden.

Borta är stadens stress och de pittoreska trähusen med mysiga innergårdar påminner om livet som levdes förr i tiden.

I kvarteret finns flera gränder och sidogator som exempelvis Namnlösa gränd, Färgaregränd, Ludvig Nordströms gata och Telegrafgränd. Den sistnämnda finns med på en stadskarta från 1699.

För Plus-kunder: Succé för teatern Östanbäckskåkar – siktar på en uppföljning nästa år

Det finns en omfattande historik över själva huset och ägarlängden sträcker sig från 1762 då Johan Fought ägde fastigheten fram till 1993 då dagens ägare tog över fastigheten.

Den historiska fastigheten är ett gavelhus och består, förutom lägenheten, även av kanalkafét med en gemensam innergård.

När Caj-Åke Hägglund hyrde lägenheten för tre år sedan var han tvungen att lyfta in en del av möblemanget via ett fönster på ovanvåningen på grund av den smala spiraltrappan.

Lägenheten har fem rum och kök, 148 kvadratmeter stor och har renoverats ett antal gånger de senaste decennierna. Den är numera i mycket gott skick med bland annat ett modernt utrustat kök.

Annat var det på 60-talet då det, enligt Caj-Åke Hägglund, fanns långt gågna planer på att riva stora delar av Östanbäcken och bygga parkeringsplatser. En 40 år gammal bild visar huset i väldigt dåligt skick.

– Östanbäcken var på den tiden ett lite ruffigt område, men nu är det helt annorlunda och vissa fastigheter här har sålts för runt tre miljoner.

Caj-Åke Hägglund berättar att tjusningen med att bo i Härnösands äldsta lägenhet är närheten till centrum och äktheten ett gammalt hus besitter.

– Jag är uppvuxen i ett hus med innergård på Kronholmen i Härnösand. Nu känns det som att cirkeln har slutits på äldre dar, avslutar Caj-Åke Hägglund.

Läs också: Caj-Åkes havsbilder ställs ut i anrikt slott