Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Callansspåret – ett anonymt skidparadis

Callansspåret framhålls av Ånge kommuns fritidsenhet som en av de bästa anläggningarna för längdskidåkning. Samtidigt är det en förhållandevis anonym nykomling på spårkartan.

"Sväng höger från E14 sista skogsbilvägen innan Jämtkrogen." Det är den blygsamma information som går att hitta på internet om vart Callansspåret börjar och slutar.

Och det är inte sökjätten Google som ger svaret utan en sida på Facebook, som i skrivande stund har fått strax över 200 medlemmar.

– Det tycker jag ändå är rätt bra, och det är roligt att folk har börjat hitta dit. Redan nu har spåret varit välbesökt av både motionärer och klubbar, säger Larry Poromaa som tillsammans med en skidåkande arbetskollega är initiativtagare till skidspåret.

Anledningen till att spåret kom till är de senaste årens snöfattiga vintrar nere i Ljungandalen.

– Tanken var att försöka få till ett spår där det alltid finns snö, och det blir det tidigt på den här platsen. Dessutom är det något kallare där uppe än nere i dalen, säger Larry Poromaa.

Tidigare i veckan så blev hela slingan klar, vilket betyder att det nu finns 14 kilometer preparerade spår att åka på. Både för den som vill slipa formen inför säsongens tävlingar eller bara öka på flåset en smula.

– Det är ett motionsvänligt spår, inget elitspår. Nackdelen är att det saknar belysning så man får använda pannlampa eller åka på dagtid, säger Larry Poromaa.