Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

Solbritt Björkstrand, 72 år, har bukspottkörtelcancer. På onsdagen skulle hon genomgå en stor operation på Norrlands Universitetssjukhus, men då hon kom dit på tisdagen för att bli inlagd blev hon i stället hemskickad. Det fanns inga vårdplatser kvar.

I maj, nästan ett halvår efter att Solbritt Björkstrand från Sundsvall, första gången hade kontakt med vården om sina magsmärtor, fick hon beskedet – hon hade en aggressiv form av cancer i bukspottkörteln och då är behovet av snabb vård stort. Sedan dess har beskeden varit fram och tillbaka om hon ska beviljas en operation, men i juli kom till slut kallelsen till Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Solbritt Björkstrand fick sedan göra flera undersökningar och ha samtal inför operationen – både på Sundsvalls sjukhus och på Norrlands Universitetssjukhus. På tisdagsmorgonen åkte hon tillsammans med sin dotter Annelie Hålén och hennes man till sjukhuset i Umeå för att bli inskriven och hon skulle äntligen få den operation som skulle kunna förlänga hennes liv. Men det blev inte som de hade tänkt sig.

– Vi satt och väntade och undrade vad är det som händer? Varför kommer de inte? Sedan efter några timmar kommer det in en läkare och sätter sig i matsalen där vi satt och säger ''tyvärr det blir ingen operation, ni får åka hem'', säger Annelie Hålén.

Hur känns det efter att du har fått det här beskedet i dag?

– Det känns som att nu ska jag bara vänta, lägga mig ner och dö. Nu är det ingen mening med någonting. Det här var mitt sista hopp att få leva några månader, några år till. Men tyvärr, nu känner jag att det är helt kört. Nu vet jag inte vad som kommer hända, bara att jag har några månader kvar att leva, säger Solbritt Björkstrand.

Annelie Hålén bönade och bad om att få stanna och vänta några dagar i väntan på en ny tid för operation, men läkaren kunde inte ge några besked då det är flera patienter på kö – och flera andra patienter som skickats hem från sjukhuset.

Och på Norrlands Universitetssjukhus bekräftar man att Solbritt Björkstrand inte får sin inplanerade operation för sin bukspottkörtelcancer på onsdagen.

– Vi har varit tvungna att stryka patienter på grund av vårdplatsbrist, det här är ett sådant fall. Sängarna tas helt upp av akuta patienter. Bara den här veckan har vi strukit fyra cancerpatienter och en kärlkirurgisk operation, säger professor Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef vid Norrlands Universitetssjukhus.

Hon förklarar även hur sjukhuset prioriterar vissa patienter nu när det gäller operationer.

– Man tvingas stryka intaget av planerade ärenden så att man kan ta hand om det akuta. Det planerade får helt enkelt stryka på foten, även om det som i det här fallet rör sig om allvarliga sjukdomar. Det är tungt både för oss som får ta besluten och patienterna. Vi beklagar givetvis detta, säger Malin Sund.

Läs också: Sjukt många resor för svårt skadade Rolf