Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlgren optimist trots allt

Det finns klara problem, men det har ändå gått framåt. Så ser miljöminister Andreas Carlgren på resultatet av det pågående klimatmötet i Poznan i Polen.
I och med att ministrarna nu anlänt inleds högnivådelen av mötet.

– Jag kan konstatera att det är en jämförelsevis positiv ton i förhandlingarna, säger Carlgren.

De konkreta resultaten hittills är att det nu finns en text framtagen för ett arbetsprogram för det kommande årets förhandlingar som ska avslutas i Köpenhamn om ett år då ett nytt globalt klimatavtal ska sys ihop.

Dessutom kommer den nya ordföranden för samtalen, Michael Zammit Cutajar från Malta, att få mandat för att lägga fram klara förhandlingstexter.

För en utomstående kanske det låter magert. Men enligt Anders Turesson, Sveriges chefsdelegat i Poznan, är detta avgörande.

– När vi får texterna blir det en konkret dynamik i förhandlingarna, säger han.

Förhoppningen inför Poznan var också att göra framsteg inom vissa områden, exempelvis finansieringen av anpassningsåtgärder i u-länderna. Utan finansiering kommer många fattiga länder att få svårt att klara de kommande klimatförhandlingarna.

– Men detta kommer inte att lösas i Poznan, delvis beroende på att vi väntar på att den nya administrationen i USA ska ta över, säger Carlgren.