Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Catering populärt inför storhelgernas menyer

Prinskorvar, köttbullar eller kanske oxfilé är populärt inför jul- och nyårsfestligheterna. Men allt fler lämnar över matlagningen till stadens krögare.
– Det är både stort och smått. Det rings fortfarande in beställningar, säger Kerstin Wretman som har Restaurang Wretmans.

Inför jul och nyår är det bråda dagar för krögarna när intresset för catering av jul- och nyårsmaten verkar öka. Både företag och privatpersoner beställer hem sin mat i stället för att laga den själva.

– Många orkar inte laga maten. Vissa har kanske nyss kommit hem efter att ha varit utomlands eller har det stressigt, säger Kerstin Wretman.

När vi träffar henne är det fullt upp i köket inför julens alla avhämtningar och även under jul- och nyårsafton kommer kunder och hämtar sin mat eller får den utkörd.

– Vissa beställer så sent som dagen innan. Jag trodde att vi hade fått in alla beställningar inför helgerna i slutet av november. Men jag blir alltid så förvånad när det fortfarande trillar in beställningar, säger Kerstin Wretman.

De har ingen gräns för hur små eller stora beställningar de gör, det kan vara från en enskild jultallrik till en hel fest. Inför nyår tror hon att de kommer ha lagat 150 trerätters middagar.

– Jag jobbar mycket nu och på nyår kommer jag nog vara en i personalen på en fest till och med, säger Kerstin Wretman.

Även på Flavors i Njurunda har det varit bråda dagar inför helgerna. De har ingen catering inför nyår i år men inför jul hade kockarna fullt upp med beställningar.

– Vi har fördubblat vår catering inför jul jämfört med förra året. Då hade vi runt 600 portioner och i år har vi veckorna innan jul haft 1 200-1 500 portioner, säger Kristoffer Bergström.

Han och Danny Fortier driver restaurangen i Njurundabommen sedan tre år tillbaka. De märker att många privatpersoner köper hem sin julmat i stället för att laga den själva.

– Vi erbjöd både jultallrikar och bufféer och har kunder runt om i Njurunda och Sundsvall. Vissa kvällar har vi varit här till klockan ett på natten och jobbat. Men inför nyår blir det ledigt, säger Kristoffer Bergström.