Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Ekebjär: Tack, äntligen kulturpengar som når utanför tullarna

Staten har pengar och då stänker det även på kulturen. Det är så klart välkommet. I år finns en hel del satsningar som kommer att märkas även för oss som inte bor i landets största stad.

Jag hör inte till dem som förra året jublade över fritt inträde på museer i Stockholm. Men i den här budgeten finns desto mer att känna glädje inför. Regeringen gör en satsning på morgondagens kulturskapare genom att tillföra kulturskolan mer pengar, jag hoppas att pengarna används både till att jämna ut skillnader i avgifter och till utbildning och rekrytering av lärare.

Nu har du och jag möjlighet att i våra lokala Folkets hus se fler föreställningar från de nationalscener som vi är med och betalar för.

En annan satsning som riktas direkt till kulturkonsumenter som inte har nationalscenerna på pendlingsavstånd är en efterlängtad förstärkning av digitaliseringen. Nu har du och jag möjlighet att i våra lokala Folkets hus se fler föreställningar från de nationalscener som vi är med och betalar för.

En nyhet som släpptes tidigare är den om att skjuta till 250 miljoner kronor till biblioteken. Ett tillskott som känns välkommet inte minst i skenet av den rapport som släpptes i veckan om arbetssituationen med social oro på landets bibliotek. Kanske finns möjlighet att anställa fler?

Att ge förutsättningar för konstnärer att faktiskt skapa något för oss andra att uppleva.

Regeringen hoppas att pengarna ska räcka till ökade öppettider och fler filialer ute i landet. Det hoppas jag också, men är inte jätteoptimistisk. Förra året stängdes 65 bibliotek i landet, det behövs mer pengar för att vända den trenden.

Allra mest gläds jag åt satsningen på den fria konsten. 115 miljoner kronor som ska gå till bidrag, stipendier och ökade ersättningar till konstnärer och författare. Ni vet väl att bildkonstnärerna har en genomsnittlig månadslön på 13 000 kronor efter fem sex års utbildning?

Det här en satsning på kärnan. Att ge förutsättningar för konstnärer att faktiskt skapa något för oss andra att uppleva.

Läs mer: 500 vinnare – nu gör vi e-böcker av era noveller

Läs mer: Så ser satsningarna i kulturbudgeten ut.