Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Forss i ny tv-serie om mordiska änkor

I den skandinaviska dramasatsningen "Black widows" spelar Cecilia Forss en av tre mordiska väninnor och Peter Stormare polisen som jagar dem. Men inte är det nordic noir – här paras svärtan med absurd humor.
– Det är som ett eget universum! säger Forss.

Annons

"Bron", "Ettor och nollor", "Gåsmamman"... Nu är nästa samproducerade nordiska drama här, denna gång med skådespelare och tv-team från hela Skandinavien inblandade.

Och "Black widows", som baseras på en finsk originalserie, tar verkligen fasta på gränsöverskridandet. I centrum står tre kvinnor från Sverige, Norge och Danmark som beslutar sig för att tillsammans göra sig av med sina minst sagt odrägliga män. De ordnar en vältajmad explosion och förbereder sig på att kunna luta sig tillbaka i lugn och ro. Men inget blir riktigt som de tänkt sig och de dras djupare nedåt i en spiral av lögner och brott.

Cecilia Forss från Falun spelar svenskan bland de tre väninnorna.

– Första avsnittet handlar om tre kvinnor som väljer att spränga sina män i luften och bara där kände jag: "det är helt absurt, vadå, börjar det så?" Och sen kommer det så mycket mörk komedi in i det hela så det kändes verkligen att det här var ett projekt som jag måste vara med i, säger hon.

De klassiska spänningsscenerna finns där, men blandas med relationsdrama, humor och bisarra karaktärer. Stämningen växlar snabbt.

– I början var man rätt förvirrad: "vad är det vi håller på med, vart är vi på väg? Och den här scenen är helt absurd, den kan inte vara med, ska vi stryka den?" Men sen märkte man att de scener som man trodde minst på är de som sätter genren på något vis, och skapar det här helt knäppa universumet.

De andra två änkorna spelas av danska Beate Bille och norska Synnöve Macody Lund. Peter Stormare gör en avslappnad polisutredare som tillsammans med sin ofrivilliga norska kollega (Kyrre Hellum) försöker nysta i morden. Att hela skådespelarensemblen är ett hopkok från de tre nordiska länderna gav upphov till en del språkförbistring.

– Vi fick ofta snacka engelska mellan tagningarna, tills det var action och man var tillbaka i sitt eget språk. Jag tycker att danska kan bli lite marigt alltså... Men efter ett tag förstod man mer eller kunde använda sig av att man inte hör vad motspelaren säger och plocka in det i scenen. På så vis uppstod mycket gratishumor, säger Cecilia Forss.

Hon håller just nu på att välja bland nya projekt, utan att vilja avslöja några detaljer. Men det får gärna vara något som bryter av mot vad hon gjort tidigare.

– Nu vill jag göra en dramaroll, en renodlad mörk jävel, en riktigt trasig själ. Det är något jag aldrig har fått göra på film.

"Black widows" får premiär i TV3 och Viaplay den 4 februari.

Läs också:

Cissi Forss ska få fler att välja läraryrket

Cecilia Forss från Falun i ny tv-serie med Peter Stormare

Fyra dalatjejer bland de vackraste