Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern har lagt ett eget förslag

På kommande kommunfullmäktige ska beslut fattas om en ny inköpsstrategi som ställer tydligare sociala, etiska och miljömässiga krav på alla leverantörer vid kommunala upphandlingar. Krav som kommunen ställer på sig själv föreslås även ställas på de leverantörer som kommunen gör upphandlingar med. I inköpsstrategin föreslås kommunen bland annat ställa krav på antidiskriminering, rätt till heltid, meddelarfrihet och meddelarskydd för alla anställda i de företag som levererar tjänster och produkter till kommunen.

Andra krav är mer ekologisk och närodlad mat, samt att göra det möjligt att dela upp stora upphandlingar till mindre, för att förbättra möjligheterna för små och medelstora företag att på schyssta villkor i konkurrens med de stora företagen kunna vara med och lägga anbud.

I samarbetsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet identifierade vi tidigt de ideologiska skiljelinjerna mellan våra partier. Frågan om kollektivavtal är en av dem. Därför lägger partierna i majoriteten två förslag. Centerpartiet föreslår i inköpsstrategin formuleringen kollektivavtalsenliga villkor medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslår den skarpare formuleringen kollektivavtal.

Majoriteten har tillsammans tagit fram förslaget till inköpsstrategi och är överens om alla punkter utom punkten om kollektivavtal. Därför lägger majoriteten två förslag till kommunfullmäktige.

Hans Forsberg (C)

Ordförande för Centerpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel