Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet har bäddat för en offensiv och långsiktig skogspolitik

Skogen och äganderätten har för Centerpartiets del varit en prioriterad fråga i den politiska överenskommelsen mellan S, C, L och MP.

Vi är därför stolta över att vi i Januariavtalet, som det kallas, drivit igenom ett antal viktiga åtgärder som ska stärka äganderätten och rättssäkerheten i skogen. Efter en lång tids osäkerhet och tvära kast i skogspolitiken finns nu äntligen förutsättningar för en ny, långsiktig skogspolitik med politisk bredd. De stora vinnarna på detta är Sveriges skogsägare.

I Januariavtalet finns det många konkreta åtgärder för att stärka svenskt skogsbruk och svensk skogsnäring.

Centerpartiet har drivit igenom att krav på rättssäkerheten ska stärkas för markägare och företag, genom bättre kompensationsmöjligheter vid intrång i brukanderätten.

Det nationella skogsprogrammet ska utvecklas för att främja skogsnäringen med fokus på att förbättra villkoren för företag och skogsentreprenörer.

Artskyddsförordningen ska ses över för att bli mer rättssäker. Överenskommelsen innebär också ett stopp för den utökade nyckelbiotopsinventering som vållat stor oro för många skogsägare.

Till stor del möter överenskommelsen de frågor som Centerpartiet gick till val på 2018. Svensk skogspolitik bygger på frihet under ansvar och det vill vi fortsatt värna genom en tydlig lagstiftning och en myndighetsutövning som hjälper skogsägarna. Under senare år har implementering av ny lagstiftning samt ny praxis från myndigheter lett till domstolsprocesser vilket, med rätta, upprört skogsägarna i Sverige. Från Centerpartiets sida vill vi se ett slut på detta och därför kommer en översyn genomföras över relevant lagstiftning och, inte minst, tillämpningen av denna.

Centerpartiet kommer under kommande mandatperiod göra vårt yttersta för att regering och riksdag verkligen genomför åtgärder för stärkt äganderätt för skogsägarna, en utvecklad bioekonomi och god biologisk mångfald. Nu är det dags för ordning och reda i svensk skogspolitik!

Niklas Edén, skogsägare, vice ordförande Centerpartiet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel