Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet: Januariavtalet ger fler bostäder i Sundsvall

En bättre rörlighet som bidrar till att fler kan få sin första bostad och att familjer och äldre får större frihet att anpassa sitt boende efter sin livssituation, samtidigt som det byggs nya bostäder i hela landet.

Det är målet med bostadsreformerna i Januariavtalet som slöts mellan oss i Centerpartiet och Socialdemokraterna, Liberalerna, och Miljöpartiet, och som kommer att förverkligas kommande mandatperiod.

Januariavtalet innehåller flera förslag som Centerpartiet arbetat för under lång tid, och som på sikt kommer ge ett mer varierat utbud av boenden samt ge fler möjlighet till en egen bostad:

Fri hyressättning i nyproduktion. Nya lägenheter ska inte tvingas in i den reglerade hyressättningen som vi haft i Sverige sedan 1940-talet. Det ska vara möjligt för en hyresgäst att ingå egna överenskommelser om hyran. Vi behöver ett starkt skydd mot oskäliga hyreshöjningar och samtidigt stärka möjligheterna att göra en värdering som speglar lägenhetens kvalité, läge och attraktivitet. Större skillnader i hyresnivåer gör det enklare för unga att få en bostad, samtidigt som det underlättar nybyggnation och skapar möjligheter för äldre att hitta en bostad som erbjuder den bekvämlighet som seniorlivet kräver.

Räntan på uppskovsbeloppet avskaffas. Vi kommer att avskaffa räntan på uppskovsbeloppet. När den avskaffas blir det betydligt förmånligare för de flesta att byta bostad och då stärks rörligheten på bostadsmarknaden.

Strandskyddet görs om i grunden. En viktig fråga för Sundsvalls kommun är att förutsättningarna för att bygga utanför städerna förbättras. Genom ett mer differentierat strandskydd där olika regler gäller i olika delar av landet blir det möjligt att bygga strandnära i Sundsvall. Givetvis ska stor hänsyn till miljö tas, men det är inte rimligt att hårt exploaterade områden som exempelvis Stockholms skärgård ska ha samma strandnära byggregler som Sundsvalls kommun.

Fler hyresrätter i de mindre tätorterna. Vi vill förenkla reglerna så att fler hyresrätter kan byggas. Med Januariavtalet ändras avskrivningsreglerna så att de kommunala bostadsbolagen, till exempel Mitthem, kan bygga nyproduktion i de orter där efterfrågan på bostäder är stor, men där kalkylerna tidigare varit för svåra att få ihop.

Regelförenklingar för mer byggbar mark. Byggföretagen får friare händer att genomföra ett planarbete från start till mål, vilket kommer snabba på beslutsprocesserna. Kommunen ska skapa förutsättningar som näringslivet tar tillvara för allas bästa.

Men vi nöjer oss inte med detta. Centerpartiet kommer även fortsättningsvis vara en stark kraft som driver på för fler liberala reformer. Centerpartiets politik ser till att förbättra förutsättningarna för byggande i hela landet och därmed också bostadssituationen i Sundsvall.

Sanna Jonsson (C), gruppledare för Centerpartiet

Hans Forsberg (C), ordförande för Centerpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel