Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartistens attack mot (S) om fallet Tanurcov: "Kan undra vad hon gör för det här"

Artikel 10 av 10
Utvisningen av Sergiu Tanurcov
Visa alla artiklar

Efter Jonne Norlin(S) utspel från gårdagen kommer nu nästa. Centerpartiets Emil Källström undrar vad Socialdemokraterna Västernorrlands ordförande Eva Sonidsson gör åt saken.
– Hade jag varit i hennes kläder hade jag bearbetat mina partikamrater dag och natt.

Annons

Emil Källström (C)

Efter senaste dagarnas turbulens kring utvisningsbeskedet av Sergiu Tanarcov vaknar känslorna runt om i länet. BAS-nämnden i Kramfors ordförande Jonne Norlin (S) har uttalat sig och sagt att det är "byråkratisverige i ett nötskal", nu uttalar sig också Centerpartiets Emil Källström.

– Fallet Sergiu Tanurcov visar precis hur stelbent dagens regelverk är. Det är orimligt att den som kommit för att arbeta, betala skatt och bli en del av det svenska samhället utvisas för så pass triviala fel. Därför måste det finnas möjlighet att korrigera om någonting är fel, säger Emil Källström.

Läs också: Fotbollsprofilen förtvivlad – utvisas från Sverige efter åtta år: "Det känns så orättvist"

Sergiu Tanurcov är tillsvidareanställd på ett företag i Ullånger. När Tanurcov nu ska utvisas den 10 oktober tappar hans arbetsgivare en stor resurs. Emil Källström säger att fler arbetsgivare är rädda för att råka ut för samma sak.

– Det är flera företagare från länet och andra som hört av sig till mig. De är rädda för att tappa spetskompetens som kommit hit genom arbetskraftsinvandring, säger Emil Källström.

Centerpartiet har tidigare lyft fram ett antal förslag (se lista i slutet av artikeln).

– Vi har lagt fram de här tidigare, men vi lägger också fram dem på nytt nu i dagarna. Det här är ingen helt ny problematik utan vi har försökt lösa de här problemen under en längre tid. Det räcker att riksdagen bifaller dem och regeringen ser till att verkställa dem snabbt, då löser vi det här problemet. Det gäller att se de här människorna och lösa deras problem.

Så du menar att det går att rädda Sergiu i det här fallet?

– Jag tror vi är många som hoppas det och man ska aldrig ge upp. Men problemet här är att regelverket, de regler som Migrationsverket har att jobba med, måste bli mindre stelbenta och förbättras. Hade vi fått vår vilja igenom hade vi löst det här för längesedan.

– Vi ger inte upp men samtidigt kan man ställa sig frågan vad mina socialdemokratiska kollegor, som läser precis samma artiklar som jag, vilka slutsatser de gör. Ska det hända något snabbt, då måste regeringen leverera.

Läs också: Migrationsverket om förändringen som gör att Tanurcov utvisas: "Kan få ödesdigra konsekvenser"

Emil Källström bollar frågan vidare till Eva Sonidsson (S), ordförande för Socialdemokraterna Västernorrland.

– Man kan undra vad hon gör för att det här ska lösas, hade jag varit i hennes kläder hade jag bearbetat mina partikamrater dag och natt tills det här är löst, säger Emil Källström.

Eva Sonidsson, ordförande Socialdemokraterna Västernorrland

Eva Sonidsson (S) har inte själv satt sig in i fallet med Sergiu Tanurcov.

– Jag har bara följt det här ärendet i media, men jag kommer absolut lyfta det där jag behöver för att belysa att det måste vara något fel när det händer sådana här saker. Det kommer jag absolut att göra, säger Sonidsson.

– Det måste vara något fel i systemet när något sådant här kan hända. Det ska inte få hända om den mediabild som visats stämmer. Så här får det inte gå till.

Vad kommer du göra nu?

– Jag kommer ta kontakt med de personer som jobbar med det här, dels utskottet som har hand om det men sedan också till Morgan Johansson som är justitie- och migrationsminister. Men han kan ju inte gå in och styra om myndigheternas beslut, de har ju bara gått på reglerna men kan sådant här hända måste regelverket vara fel.

Läs också: BIK SK startar namninsamling för Tanurcov – över 600 namn på några timmar

– Jag ska diskutera frågan med de som sitter i utskottet och höra vad vi kan göra och hur vi kan hjälpas åt att agera i den här frågan. Jag har sett den här frågan och att den engegerar väldigt många.

– Vi har tidigare agerat och gjort skrivelser när vi sett att saker gått fel till och personer farit illa, sedan om det får någon större effekt det vet man inte, säger Eva Sonidsson.

CENTERPARTIETS FÖRSLAG

- Mindre fel ska kunna korrigeras i efterhand.

- Arbetsgivare som betalat för låg lön ska betala mellanskillnaden och en straffavgift.

- Om anställningsförhållanden justeras i enlighet med vad utlänningslagen kräver ska man inte behöva utvisas.

- Tillåt undantag från gränsen på 13 000 kronor i särskilda fall.

Annons