Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla bryter tystnaden: "Värdefullt få ett avbrott"

Efter att besviken och fåordig ha lämnat skidstadion i Falun blev det en två veckor lång paus från både tävlingar och intervjuer för Charlotte Kalla.
Nu är hon på banan igen.
– Det var värdefulla dagar att få ett avbrott, säger hon i telefon till TT från Kanada.

Annons

Charlotte Kalla är redo igen. För finaltouren i Kanada och för media. Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid, Gatineau utanför Ottawa är sex timmar efter svensk tid, ger hon korta intervjuer för första gången sedan hon fick nöja sig med sjunde plats på favoritdistansen 10 kilometer fristil i Falun för drygt två veckor sedan.

– Jag vill blicka mer framåt än älta i det som var, säger Kalla från Gatineau.

Kalla säger att hon inte ångrar att hon hoppade över för-VM i Lahtis en vecka senare för att ladda om batterierna i lugn och ro på hemmaplan i Sundsvall.

– Det kändes som att det var värdefulla dagar att få ett avbrott. Jag kände att jag behövde få fokusera lite på träning, säger hon.

– Det betydde kanske mest mentalt, även om formen inte var den bästa. Det var bra att få bryta mönster lite grann.

Läs också: Kalla tillbaka till världscupfinalen - Halfvarsson och Jönsson avstår: "Inte realistiskt att åka åtta lopp"

Kallas besvikelse i Falun var uppenbar och uppståndelsen stor kring damkaptenen Mattias Persson ord "hon mår inte bra i själen just nu".

Kalla och Persson pratade snabbt ut, men hennes kommentarer till media var korta eller obefintliga. Att det hände just i Falun, där hon året innan firats så mycket i samband med VM-succén, tror inte Kalla påverkade hennes reaktion.

– Nä, det tror jag inte. Utan det var mer situationen, och att det var distanser som när jag är i form är väldigt roliga att köra.

– Jag har lämnat Falun bakom mig, och blickar fram mot den här touren.

Läs också: Efter turbulensen – Kalla ratar för-VM

Kalla ligger fyra i världscuptotalen inför den kanadensiska touren, med åtta lopp på tolv dagar. Det har länge stått klart att den svenska skiddrottningen inte kommer att nå pallen, där tre norskor tronar i suverän stil.

– Världscupen kikar jag inte på längre, mitt fokus här är att försöka få till bra enskilda lopp.

Kanada-touren inleds med en fristilssprint i Gatineau utanför Ottawa på tisdagen.

– Det känns som ett äventyr, med nya orter och roliga distanser. Tio skejt kommer ju bli kul att köra, men nu är det mest sprinten som är i huvudet. Jag är väldigt oviss om formen just nu, det får visa sig.

Läs också: Så hjälper landslagskompisarna Kalla – "Handlar om att stötta varandra"

En som inte kommer till start i touren är Linn Sömskar, Umeå, som tvingas avstå touren på grund av en förkylning. Eftersom hon missar första delen får hon inte delta i någon annan tävling under finaltouren.

– Det finns naturligtvis möjligheten att bara glida igenom ett lopp i början av en tour om man är på bättringsvägen. Men Linn är inte ens frisk nog att kunna träna i dag, så det var inget alternativ, säger Rikard Grip till Expressen.

Kvalet börjar 17.30 svensk tid och tävlingarna går att följa via liveresultat här:

Damernas kval

Herrarnas kval

Damernas final

Herrarnas final

Finalerna sänds i SVT play med start 19.15.