Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla om hjärtflimmer, skador, tvivel och premiärnerver: "Är mer förlåtande nu"

OS väntar runt hörnet för Charlotte Kalla som i dag gör säsongspremiär i Gällivare.
I fjol blev det tre VM-medaljer trots skador, tvivel och hjärtflimmer – och stjärnan har lärt sig att vara mer förlåtande mot sig själv.
– Det går inte att vara 110 procent 365 dagar om året. Det finns bara en viss energimängd att ta av och den lägger jag mot OS, säger hon till SVT Sport.

Fjolåret präglades av en skadefylld försäsong, tvivel och hjärtflimmer i december – men resulterade också i tre VM-medaljer.

Kanske var det en lärdom för Charlotte Kalla att det inte går att prestera hela tiden, men att i stället lägga fokus på att vara bäst när det verkligen gäller.

► Läs också: Björgen om att knäcka rivalen Charlotte Kalla totalt redan före OS: "Det hade varit bra"

I en intervju med SVT Sport får hon frågan om hon i dag kan känna ett visst lugn även i perioder när det inte går så bra.

– Nej, haha! I backspegeln kanske jag kan göra det, men när jag är mitt uppe i det tycker jag inte att det är något trygghet att jag har tagit mig igenom det förut. Eller ja, det finns väl någon röst som säger att det har funkat tidigare. Kanske är det den som gör det möjligt att vända på det, säger Kalla till SVT och fortsätter:

– Jag tror att de perioder där tvivlet är som störst har blivit kortare. Jag har blivit mer förlåtande mot mig själv. Det kanske räcker att ha det lilla extra under några veckors tid för att kunna prestera när det väl gäller. Försöker man vara 110 procent 365 dagar om året kommer man inte långt det året, säger Kalla till SVT.

► Läs också: Efter Kallas kritik – här hugger skidbasen tillbaka: "Vill inte göra narr av någon, men..."

I dag ställer hon upp i fem kilometer fritt vid den svenska tävlingspremiären i Gällivare. I morgon väntar tio kilometer klassiskt.

Men det stora målet den här säsongen är OS-tävlingarna i Pyeongchang.

– Det känns som att jag är i fas, men det är också tryggt och skönt att det är några månader kvar till OS. Jag är så redo som jag kan vara just nu, men övertygad om att det snabbaste loppet fortfarande finns framför mig, säger Kalla till SVT.

MER OM CHARLOTTE KALLA

► Läs också: Kallas tränare efter bilden med norska ärkerivalen: "Charlotte är numera bränd"

► Läs också: Kallas livsförändring – inspirerades av Leonardo DiCaprio: "Gjorde stort intryck på mig"

► Läs också: Kallas hemliga plan – nobbar landslaget för norska ärkerivalen: "Träffas ganska mycket"

► Läs också: Ryske förbundskaptenens utspel efter dopningsskandalen: "Det kan hända Kalla"

► Läs också: Kalla om känslosamma mötet med Holmlund: "Det hon sa var det ingen annan som sa"

► Läs också: Efter uppmärksammade ändringen – Kalla sågar nya förslaget: "Hör inte till sporten"