Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chatrine är mitt i musiken

Chatrine Bergendal valde tidigt musiken. Det är ett val som hon aldrig har ångrat. Som kantor i Tuna församling är hon fortfarande mitt i en tillvaro fylld av klaviatur och sång.

Annons

Krusmon är en del av byn Maj i södra Njurunda. Den äldsta riksvägen genom Sverige, Norrstigen, passerar genom byn. Där växte Chatrine Bergendal upp med sina föräldrar och en sex år yngre bror. Chatrine hette Westlund som flicka.

Det var en trygg uppväxt där pappa jobbade i skogen och mamma var hemmafru. Chatrines mormor bodde i samma by och det fanns många barn att leka med.

En bit längre norrut längs Norrstigen låg Ulvbergs skola där Chatrine gick i låg- och mellanstadiet.

Sång och musik fanns i Chatrines släkt. Farfar var sångare i Svartviks manskör, mormor spelade gitarr och Chatrines pappa spelade gitarr och piano. Chatrine hade medfödda musikaliska talanger och i årskurs 8 vid Kyrkmons skola i Njurundabommen kom den avgörande vändpunkten.

Kantorn och musikläraren Märta Norén upptäckte Chatrines begåvning.

– Hon sade åt mig att jag borde börja spela piano och så blev det, berättar Chatrine.

Chatrines färdigheter utvecklades rekordsnabbt under Märta Noréns idoga träning vid piano och orgel. Hon deltog i pianokonserter i skolans aula och fick spela orgel i Njurunda kyrka.

– Jag visste att jag ville jobba med musik och med hjälp av Njurunda kommuns musikskola var det lätt att få en bra start, förklarar Chatrine.

1968 var Chatrine 18 år. Då fick hon fast jobb som musiklärare i Njurundas skolor. Dessutom var hon inhoppare som kantor i kyrkan när Märta Norén behövde vara ledig. Chatrine hade då avverkat förberedande kantorsutbildning i form av ett antal sommar- och vinterkurser i Munkfors och Mellansel samt sommarvikariat som kantor i Nätra.

I Umeå blev hon officiellt godkänd kantor hösten 1968. Då var hon sannolikt yngst i Sverige i yrket.

Dans och övriga ungdomsnöjen hann hon inte riktigt med.

– Men det gjorde inte så mycket, jag brann för musiken och att få möta nya spännande människor. Och jag träffade ju mitt livs kärlek på hemmaplan, skrattar Chatrine.

Hon syftar på klasskamraten Carl-Erik från Ovansjö som hon gifte sig med i Galtströms kyrka 1974.

år 2000 blev Chatrine Bergendahl Matforsbo och sedan det året har hon varit kantor i Tuna kyrka. Utrymmet här räcker inte till för att i övrigt berätta om allt hon har hunnit uträtta som körledare, kantor och eldsjäl inom musikens område.

Hon fortsätter att leva mitt i musiken. Det råkade bli en konsert även på 65-års dagen i dag. Men barnen har lovat att stå för maten.