Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef för Sveriges största arkitektkontor

Blå huset vid Esplanaden hör till Sundsvalls finaste byggnader.
Det tycker Ulla Bergström, och hon vet vad hon talar om.
Sedan två veckor tillbaka är hon ny chef för Whites arkitektkontor i Stockholm, som med sina 250 medarbetare är det största i landet.

– Det känns förstås jätteroligt, samtidigt som det är en ära. Vi har otroligt kompetenta medarbetare på kontoret, säger Ulla Bergström.

Hon är uppväxt i Allsta utanför Sundsvall och tog studenten på Katrinelunds gymnasium. Hon utbildade sig senare till arkitekt i Stockholm.

– När jag kom ut 1994 var arbetslösheten för arkitekter väldigt hög och det var svårt att få jobb. Jag hade dock tur och fick en plats. I dag är situationen en helt annan, nu är det svårt att rekrytera arkitekter. Så numera får vi även sökanden från exempelvis Spanien och Italien, där det inte byggs så mycket, berättar UIla Bergström, nyligen 48 år fyllda.

Hon har jobbat som arkitekt i 18 år och gjort flera kända avtryck i Stockholmsmiljön. Dit hör Clarion Hotel vid Skanstull på Södermalm, entrén till Sturegallerian och gallerian Mood i Salénhuset på Norrlandsgatan, som hon var ansvarig för.

– Nu håller jag på med en utredning kring planeringen av riksdagens lokaler för framtiden och med den nya detaljplanen för fastigheterna där Gallerian på Hamngatan ligger.

Det är också White arkitekter som ritat nybygget Water Front vid Centralen i Stockholm, huset där SCA:s huvudkontor numera finns.

Byrån jobbar dessutom med det unika projektet att flytta Kiruna stad.

I Sundsvall är Mitthems fem trähus i Inre hamnen byråns mest omtalade verk.