Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen försvarar nedläggningen: " Det ska bli bättre"

Hemtjänstens ledning försvarar nedläggningen av larmgruppen.
Det kommer inte att drabba brukare och åldringar, enligt chefen Karin Holmin:
– Tanken är att det ska bli bättre för dem.

Nedläggningen av larmgruppen sker inte i första hand för att spara pengar, enligt politikerna och kommunledningen.

De ser i stället nedläggningen som ett försök att förbättra vardagen för de åldringar, rörelsehindrade och andra brukare som får hjälp av hemtjänsten.

När larmgruppen försvinner får den schemalagda hemtjänstpersonalen åka på akutlarmen, och det skapar bättre kontinuitet för åldringarna. Kommunens ytterområden som Stöde och Liden har redan en sådan organisation, och där har det fungerat bra, enligt Karin Holmin, affärsområdeschef på Sundsvalls kommuns hemtjänst.

– Om brukarna får träffa samma personer hela tiden så skapar det en bättre grundtrygghet för dem.

Man vet sedan tidigare att en av de saker som stressar åldringarna mest är när hemtjänsten ideligen byter personal. De känner sig otrygga när det hela tiden dyker upp olika anställda och ansikten de inte känner igen.

Karin Holmin tror inte heller att den ordinarie hemtjänstpersonalen får det stressigare när larmgruppen läggs ned, trots att de får fler arbetsuppgifter.

– Den ökade tryggheten kommer att göra att brukarna larmar mera sällan, säger hon.

Hemtjänsten kommer inte att få fler anställda när de måste åka ut på larmen själva. Men deras arbetsbelastning varierar och merarbetet går att lösa med bättre planering, enligt Karin Holmin.