Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: 175 år senare står vi starkare än nånsin – tack vare er läsare

Annons

Om ingen lyssnar, vad finns det då för mening att berätta?

I samma filosofiska andetag kan man konstatera att utan sina läsare vore en nyhetsförmedlare intet.

Det skulle liksom inte spela någon roll eller göra någon skillnad hur bra avslöjanden vi än grävde fram, hur gripande berättelser vi skrev, hur angelägna nyheter vi förmedlade – om ingen läste dom och reagerade på dom.

Därför är jag i dag glad. Klyschigt brukar man säga att vi aldrig haft så många läsare i dag. Men det är sant. Vi har aldrig nått så många människor med vår journalistik som just nu. Papperstidningen är mycket viktig för majoriteten av hushållen i Sundsvallsregionen. Till det kommer all digital läsning, som ganska många dagar lockar ännu fler läsare till oss än vad papperstidningen gör. Dessutom har vi all tv som vi producerar. I fjol hade vi nästan 3 miljoner tv-visningar på ST.nu – vilket i sig är helt fantastiskt och skvallrar om att utvecklingen kommer att gå ännu snabbare framåt.

I detta står vi starka som lokal nyhetsförmedlare i Sundsvallsregionen.

Och det känns extra bra att som gammal anrik 175-åring trots allt inte framstå som mossig eller dåtid utan att vi faktiskt ligger i framkant – att så många söker sig till oss tyder i alla fall på det.

Hur gammalt är 175 år? Det är väl bara att börja fundera på hur långt bakåt i släktträdet du måste gå för att komma till 1840-talet? Men ändå är det svårt att få grepp om hur länge ST faktiskt varit viktig för lokalsamhället som vi känner det i dag. Tänk bara att tidningen startades nästan 50 år innan stan brann och sedermera Stenstan byggdes …

Sverige sägs ha världens äldsta tryckfrihet och just i år firar Tryckfrihetsförordningen här påpassligt 250 år.  Det innebär att vi i Sverige har många mångåriga tidningar. Norrköpings Tidningar räknas som den äldsta som ges ut än i dag. Den grundades på 1700-talet. I början av 1800-talet startades en handfull tidningar till som fortfarande ges ut, bland annat i Västerås, Linköping och Karlstad.

Och så då ST förstås, eller Alfwar och Skämt som vi då hette.

Vad som hänt sedan 16 januari 1841 har du som trogen läsare fått en snabbgenomgång av genom den serie vi hade i våra kanaler i somras. I dag repriserar vi delar av den och en del annat som vi producerat under detta jubileumsår.

Flera avsnitt har handlat om vår utveckling. Det förtjänas att påtalas igen hur snabbt utvecklingen går. När ST fyllde 150 år gjordes en fyllig bok, "En tidnings historia, Sundsvalls Tidning under 150 år". Där konstateras att det mesta naturligtvis blivit annorlunda sedan Anders Petter Landin startade Alfwar och Skämt och att han inte skulle känna igen sig i den miljö där dagens tidning görs.

Han skulle känna igen sig än mindre i dag.

I boken från 1991 skrivs också: "ST i dag är en modern dagstidning, producerad med allt mer avancerad teknik, Den stora revolutionen kom 1969 när blyet ersattes av modernare sätt- och tryckmetoder men också sedan dess har tidningen förändrats och denna omvandling pågår hela tiden."

I det sista hade författarna mycket rätt. Omvandlingen pågår hela tiden. Men vad man inte då visste var den stora revolution som internet kom att innebära för nyhetsförmedlingen. ST var tidigt ute och är i dag en av landets absolut ledande nyhetsförmedlare digitalt.

Vart detta kommer att ta vägen vågar i alla fall inte jag sia om. Jag är säker på att utvecklingen kommer att gå ännu snabbare i morgon än i dag. Men sia, det vågar jag inte. Då skulle säkert mina efterträdare förnumstigt kommentera detta vid exempelvis 200-årsjubileet, år 2041 – i likhet med det jag nu utsätter mina företrädare för.

För bara i dagarna lanserar vi vår nyhetsapp, som gör att du kan skräddarsy din egen nyhetstjänst från oss mer efter dina egna behov och att du kan få notiser om nyheter ända ner på kvarters- eller byanivå.

Dessutom lanserar vi ett helt tv-koncept i länet, där vi varje vardag ska göra ett nyhetssvep över de hetaste nyheterna i länet just. Hoppas det är två nya tjänster du kommer att uppskatta.

Vi lär utveckla ännu mer framåt, det vi nu ser är nog bara början på något stort och nytt.

Att med avstamp i historien försöka blicka framåt har varit en ledtanke för vårt jubileumsår. Inom ramen för detta har vi mött tusentals och åter tusentals läsare och annonsörer.

Jag minns ett öppet hus, där kön av framåtlutade nyfikna som ville ha hjälp att aktivera sina digitala konton ringlade lång hela dagen. Vi återupplivade ST-dagen på Norra berget, en vårlig majlördag. Vi startade ett motionslopp runt Stenstan och över bron och vi har deltagit på SM-veckan, i mässor, mött läsare i Birsta och i Ånge och vi har kampanjat i samband med Vårruset.

Dessutom bjöd vi in till ett hejdundrande och oförglömligt tårtkalas i samband med Stenstadsdagarna. Och med hejdundrande menar jag de extrema åskknallar som avbröt tårtfesten och med oförglömligt menar jag den syndaflod som dränkte folk och fä och där marsipanen och grädden färgade gatorna runt Stadsparken vita i septemberhällregnet.

Vi som var där lär aldrig glömma.

På självaste födelsedagen håller vi en fest på Södra berget för särskilt inbjudna. Men även året som kommer lär innehålla spår av detta 175-årsfirande. Vi har ett par planer kvar som vi kommer förverkliga. Mer om detta när det blir aktuellt.

Med dessa rader vill jag samtidigt passa på att tacka alla er som läser oss och använder oss, alla ni som berörs av oss eller blir uppdaterade av oss.

För som jag konstaterade inledningsvis; utan läsare vore en nyhetsförmedlare intet.

Utan er skulle inte ST ha funnits i 175 år.

Plus

Alla möten med människor jag och mina kolleger har förmånen att få uppleva, både i vardagen och när vi firar 175 år.

Minus

Att vårt samhälle tenderar att bli allt mer slutet. Därför är ST:s roll som oberoende och granskande nyhetsförmedlare viktigare än nånsin.