Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Därför är jag stolt över vår ledarredaktion

Vad är skillnaden på nyhetsredaktionen och ledarredaktion? Vad är en tidning/sajt, kan den tycka något och vad innebär det i så fall för nyhetsförmedlingen?
Svaren kan tyckas vara enkla, men ju mer man klurar desto svårare blir det.

Annons

Det här är frågor som stötts och blötts många gånger genom åren. I veckan har den varit högaktuell, efter en ledare om marijuana som följdes upp med insändarsvar där ST:s politiske redaktör Marcus Bohlin och ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter slog fast att Sundsvalls Tidning vill avkriminalisera eget bruk av narkotika.

Detta har väckt en del reaktioner. Det är i grunden bra, vi vill vara en plats där debatter föds och argument möts. Några har vänt sig till mig och upprört undrat om man får tycka så, om detta verkligen är ST:s åsikt. Och det är just här det blir knepigt att förklara hur allt hänger ihop.

Därför tar jag detta tillfälle till att försöka reda ut detta.

Jag är ansvarig utgivare för Sundsvalls Tidning. Det innebär att jag juridiskt är ansvarig för allt innehåll i våra kanaler, även annonser faktiskt. Ytterst är det jag som beslutar om vad vi ska publicera. Genom av mig utsedda redaktörer och chefer bedriver vi nyhetsförmedling. Den ska vara helt oberoende och konsekvensneutral. Vi har ingen annan agenda än att så sakligt det går skildra och granska vår region och samtid – och genom detta ge våra läsare och tittare en sann och relevant nyhetsförmedling.

Denna nyhetsförmedling påverkas inte av tidningens politiska färg. Den ska bara synas på sidan 2 och i opinionsmaterialet på sajten. ST är oberoende liberal. Våra ledarskribenter ska bilda opinion utifrån liberala grundvärderingar. Den som bestämmer vad vår ledarredaktion tycker är i slutänden redaktören Marcus Bohlin.

Jag – trots att jag är utgivare – lägger mig aldrig i vad de tycker. Där är rågången skarp. Jag är ansvarig för det de skriver, men jag bestämmer inte vad de ska tycka. I klartext innebär det att min enda påverkan över ledarredaktionen är att jag kan/ska stoppa pressetiska övertramp och olagliga formuleringar från ledarredaktionen. Hittills har jag aldrig behövt göra det.

Jag har denna vecka fått flera frågor om jag – eller andra journalister på ST – håller med om att knark ska vara lagligt, så länge det är för eget bruk.

Den frågan är helt irrelevant. Vad jag eller mina kolleger på nyhetsredaktionen tycker, tänker och tror privat ska inte påverka vårt jobb. Vi ska vara opartiska i vår profession.

Det kravet gäller alla journalister på ST – utom just ledarredaktionen.

ST:s ledarredaktion skapar debatt, engagerar läsarna och får jämfört med många andra tidningars ledarredaktioner mycket stort genomslag, såväl lokalt som nationellt. Personerna som jobbar där skapar opinionsmaterial som berör många.

Det är jag både glad och stolt över – oavsett om jag delar deras åsikter eller inte.