Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Vi kan aldrig göra alla läsare nöjda samtidigt

På sistone har jag fått en del frågor om vår nyhetsvärdering. Många vill veta hur vi tänker, vilket i grunden är bra. Att resonera om grunderna i det vi gör är kul.

Vissa har kommit med mer eller mindre högljudda krav på hur vi ska göra och några har drämt till med att nu när du ändå är chef över alla tidningar så måste artikeln publiceras i både på ST.nu och Allehanda.se.

Nån har till och med hotat mig med repressalier om just de inte får in sin insändare i alla tre papperstidningar.

En del av detta grundar sig i tankevurpor som jag nu vill reda ut.

Ja, jag är chefredaktör och ytterst ansvarig för Mittmedias samtliga kanaler i Västernorrland.

Nej, det är inte jag personligen som varje minut bestämmer vad vi ska bevaka eller publicera. Det gör av mig utsedda nyhetschefer och redaktörer.

Mittmedia har i dag totalt 125 tillsvidareanställda journalister i Västernorrland.

Vi är bemannade dygnet runt.

Vi har totalt drygt 130 000 läsare dagligen av våra tre papperstidningar, ST, ÖA och TÅ.

Varje dag snittar vi i runda slängar nästan 100 000 unika läsare på våra två nyhetssajter ST.nu och Allehanda.se.

Mot bakgrund av allt detta så tror jag de flesta förstår att det fattas en ofantlig massa beslut varje dag som tillsammans formar den nyhetsförmedling som just du får till dig.

Samtidigt inser nog de flesta att vi aldrig kan göra alla läsare nöjda samtidigt. Den ena gillar hockey, den andra matrecept. Nån bor i lägenhet i stan, den andra i hus i skogen. Korsordet är för svårt – eller för lätt. Eller ointressant. Allt beror på vem du frågar.

Därför mäter vi allt vi gör. På webben följer vi läsintresset i realtid, i papper gör vi regelbundna utvärderingar av innehållet – allt med mål att göra så många av er som möjligt nöjda med vårt innehåll.

Och – det här är viktigt! – det är därför som våra kanaler skiljer sig åt. ST är en nyhetsförmedlare för Sundsvallsregionen, därför sker nyhetsvärderingen utifrån den kunskap vi har om läsekretsen där. Allehanda.se fokuserar på hela Ångermanland, medan vi i papper brutit ner landskapet i norr och söder – och därför kan nyhetsvärderingen skilja sig åt mellan TÅ och ÖA.

Vi tror det gynnar dig som tar del av vår nyhetsförmedling.

Däremot samarbetar vi förstås i kulisserna. Tillsammans har vi stora resurser i länet och genom att så långt det är möjligt göra en sak en gång kan vi frigöra journalistisk kraft att ge dig ännu vassare granskning och lokal nyhetsförmedling.

Därför kan samma artiklar dyka upp på i ST, ÖA och TÅ – om tjänstgörande redaktör bedömt att det ska vara så, utifrån den kunskap vi har om varje kanals läsare.

Och ibland är det precis tvärtom. En artikel nån anser ska finnas i alla kanaler publiceras inte i en, eftersom ansvarig redaktör anser sig har viktigare och intressantare material att tillgå för just den läsekretsen.

Sen om vi fattat rätt beslut – det finns det lika många åsikter om som det finns läsare ...