Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi: "För många byten är inte bra"

Sedan 2006 har socialförvaltningen i Sundvalls kommun haft sex olika socialdirektörer.
Det är sannolikt en bidragande orsak till nämndens stora ekonomiska bekymmer.

När Sten-Olov Altin 2006 efterträddes som socialchef i Sundsvall blev det startskottet på en chefskarusell där inte mindre än sex stycken socialdirektörer passerat revy. Då räknar man även in de vikarierande cheferna Marianne Bergman och Barbro Dahl.

Blir det svårt att få stadga i organisationen när man så ofta byter chef?

– På den direkta frågan är svaret ja. För många byten är inte bra, säger Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget, men även socialdirektör i Sundsvall under åren 2009–2013.

Varför då?

– Det här är något som tar tid. Jag själv ville till exempel införa ett annat sätt att tänka och leda, som byggde mer på att bygga stödet utifrån och in, men det är något som tar flera år. Sen efter mig kom Torbjörn (Stark) som körde en annan idé och Silvia (Sandin Viberg) kommer att köra sin. Organisationen blir lite vilsen om det är nya bud lite för ofta, säger Löthman.

Läs också: Rapporten som avslöjar ny miljonsmäll för socialnämnden

Sten-Olov Altin hade jobbat tio år som socialchef i Timrå när han sedan tog över på samma post i Sundsvall under åren 2000-2005. Även Altin tror att chefsbytena åtminstone delvis förklarar problematiken i socialnämnden.

– Jag tror att det är en del av orsaken. Det är aldrig bra med för snabb rotation. Efter mig var det tyvärr en snabb rotation bland cheferna. Det gäller att rekrytera rätt, men det är inte lätt. Man brukar säga att sjukhuschefer och socialdirektörer är bland de svåraste jobb man kan ha, säger Altin.

Läs också: Så ska socialnämnden stoppa sitt skenande underskott: "Tuffa beslut väntar"

Han tar som exempel att individ- och familjeomsorgen är svår att budgetera. Under sin egen tid i Sundsvall centraliserade han och tog bort distrikten och överbyggnaden i socialförvaltningen, men för att få en ekonomi i balans menar han att det är viktigt att ha en realistisk budget.

– Annars är väl de enkla svaren att det handlar om en bra ledning och bra medarbetare på chefsnivå, som kan verksamheten och har en bra uppföljning, säger Sten-Olov Altin.

Vad var det svåraste med att jobba som socialchef?

– Det är de svåra och dyra placeringarna inom individ- och familjeomsorgen, där enskilda personer har väldigt komplicerade behov och där det är dyrt och svårt att budgetera, säger Altin.

När det gäller framtiden så pekar Peter Löthman på att det finns flera oroande tecken. Han pekar på stora behov för skola, social omsorg, nationell infrastruktur, försvarsmakt och migrationen.

– Men allt bottnar i det offentligas förmåga att finansiera det här, säger Peter Löthman.