Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbesked för bönderna – tvingas vänta på lön i flera månader

Före jul kom den första kallduschen.
Lantbrukare i Västernorrland skulle få vänta på kompensationsstöden – minst till januari.
Nu står det klart att miljonbeloppen är flera månader bort. En del bönder tvingas vänta i nästan ett år på full ersättning.

Annons

Läs också: Bönder rasar över försenat jordbruksstöd

I december berättade ST att omkring 180 lantbrukare i länet gick en orolig jul till mötes, när länsstyrelsen meddelade att utbetalningarna av jordbruksstöden skulle försenas.

Pengarna skulle komma tidigast i januari.

– Det handlar om betydande belopp. Tyvärr har vi en jordbrukspolitik som gör oss väldigt beroende av det här stödet. Det här skapar oro och osäkerhet, sa Thure Eriksson, lantbrukare i Gåltjärn utanför Sundsvall, till ST då.

Nu meddelar Jordbruksverket att utbetalningarna försenas ytterligare.

Upp till 85 procent av stödet kommer att betalas ut tidigast i mars månad – och en del bönder kommer att få vänta till november i år för att få full ersättning, enligt LRF.

– Det kan jämföras med att en anställd skulle få vänta på sin lön i flera månader. Nu kan bönder tvingas skuldsätta sig än mer och låna hos bankerna med stödet som säkerhet. Vilken annan företagare måste vänta på intäkterna på detta vis? säger Gunilla Kjellsson, ordförande för LRF i Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Läs också: Krisande norrländska bönder får extra pengar efter regeringsbeslut

Totalt handlar det om 93 miljoner kronor till bönder i Västernorrland, som redan går på knäna sett till det låga mjölkpriset.

Förseningarna har uppgetts bero på nya regler i samband med en ny EU-politik – och de IT-problem som har uppstått i samband med förändringarna.

I Finland, som också är med i EU, betalades 85 procent av kompensationsstödet ut redan i oktober förra året.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!