Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chocksiffror för socialnämnden – 180 miljoner back i ny prognos

Minus 214 miljoner blev resultatet för socialnämnden för 2015.
Prognosen för i år är ett nytt jätteunderskott på 180 miljoner kronor.
– Men det känns ändå som att vi bryter en trend, säger Malin Larsson (S), ordförande i nämnden.

Läs mer: Trots socialnämndens skenande ekonomi – kommunen går plus

132 miljoner 2014, 215 miljoner 2015 och nu kommer prognosen om ett nytt stort underskott för socialnämnden i Sundsvall.

I månadsrapporten för januari så anges siffran 180 miljoner som en preliminär årsprognos.

– Det är utifrån hur det ser ut i dag och vad som hänt under januari månad. Med det menar vi att om inget händer och inget görs så kommer vi att landa på ett underskott på 180 miljoner för året. Vi har ändrat om hur vi redovisar prognoser och nu görs dessa utifrån det utfall som är just nu, säger Malin Larsson.

Läs mer: Rapporten som avslöjar ny miljonsmäll för socialnämnden

Socialnämnden har fattat en rad beslut på åtgärder under fjolåret, men dessa har inte lyckats parera det stora underskottet.

– Det går för sakta och jag är inte nöjd med den här situationen. Det är otroligt viktigt att de beslut som vi fattar i nämnden verkställs, säger Malin Larsson.

Trots att prognosen pekar mot ett nytt jätteunderskott så pratar hon om en vändpunkt.

– Ja, det tycker jag man kan säga. Det är 34 miljoner kronor lägre än vad det var i fjol så det går åt rätt håll. Vi har lyckats sänka kostnaderna för personal då det handlar om vikarieintag, säger Larsson.

Hur vill du beskriva det ekonomiska läget?

– Det är fortsatt tufft och det tar tid att vända. Det görs mycket bra ute i verksamheterna, men vi måste genomföra dessa åtgärder nu och alla måste hjälpas åt.

Kommunalrådet Peder Björk har sagt i en intervju att socialnämndens budget ska vara i balans i slutet av året?

– Vi ska vara en bra bit på väg, men jag tror inte vi når ett nollresultat i år men det är mot ett nollresultat vi jobbar.

Vilka förhoppningar har du på att resultatet ska förbättras under året?

– Det hoppas jag att det kommer att göra. Vi kommer att fatta beslut om en organisationsförändring i förvaltningen i mars och sedan hoppas vi kunna se resultatet av olika åtgärder.

Läs mer: Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi: "För många byten är inte bra"

Samtidigt lägger politikerna större tryck på cheferna att budgetarna ska hållas. De olika affärsområdescheferna kommer till nämndens möte under onsdagen för att redovisa sin ekonomiska situation och vilka åtgärder som vidtagits. Nämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att en chef ska medverka på varje arbetsutskott för att redovisa sina aktuella resultat.

– På det här sättet följer vi upp vad som händer i verksamheten och cheferna har en jätteviktig uppgift för att vi ska klara ekonomin, säger Larsson.