Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

För snart två år sedan mötte Christian Beijer kärleken Isabel Sahlin på en midsommarfest. För ett år sedan flyttade de ihop och har tillsammans skapat ett kreativt och spännande hem.
– Vi är jävligt lika, vi är båda lugna personer med små tokerier, säger Christian.

Försommarsolen letar sig in i den gamla hyreslägenheten i flerfamiljshuset på Repslagargatan. Området är lummigt och lugnt och det klarade sig när stora delar av Norrmalm revs. Planlösningen är spännande och varje rum överraskar med färg, form och humor. Här är högt i tak och från balkongen utanför vardagsrummet syns hela stan.

– Jag tror inte att man kan bo finare. Jag har sju minuters promenad till ateljén på stan, säger Christian.

Kreativiteten förenar dem, Isabelle jobbar som frisör och hon klipper även Christians hår. De gillar oftast samma saker och de bråkar aldrig.

– Vi har bytt ut litegrann och köpt en del nytt. Vår stil matchar bra, säger Isabel.

– Jag var rädd att hon skulle tycka att jag var lite för punkig, men det verkar ha gått bra, säger Christian.

Läs också: Sara och Dennis lämnade Stockholm och hittade lugnet – här är deras personliga hem

Vardagsrummet ligger i anslutning till matrummet. En stor orange soffa breder ut sig med kuddar i flera färger.

– Den där soffan har man ju en tendens att somna i varje kväll. Den är lite för härlig, säger Isabel.

Bakom soffan en står stora gröna växter på piedestaler.

– Jag har alltid gillat växter och det hör ju ihop med att jag gillar sommar och grönt mer än vintergråskalan. Det är liv och gör luften bättre, säger Christian.

När Christian kommer hem från ateljén och Isabel från salongen, stänger de av kreativiteten och laddar batterierna. Då gillar de att äta gott, hemma eller på restaurang. Christian har jobbat med några Sundsvallsrestaurangers inredning och nu håller han på med sin fjärde, restaurangen Kung Louis som snart öppnar intill Apa.

Läs också: Titta in i frisörprofilens läckra funkisvilla med unika detaljer

Köket i lägenheten är ombonat med en rosablommig tapet. Bordet är nyköpt men gammalt. Det är från 1700-talet och har en sliten grön patina. Ett gammalt plåtskåp ska byggas om och bli ett slags vitrinskåp.

– Sedan vi köpte det här bordet har det blivit ett mysigt ställe att äta frukost på, säger Christian.

I hallen syns en färgstark julklapp från Christians yngste son John, som jobbar deltid som konstnär. Han har gjort en väggmålning på ljusgrön botten som överraskar och gör vem som helst glad. Äldsta sonen Marlon är också kreativ och skapar musik.

– Det är skräckskönt att John har valt den här banan, för jag vet hur slitigt det kan vara. Men jag är skitstolt över mina barn. Jag skulle kunna lämna över penslarna och göra något annat, säger Christian.

I år firar Christian 25 år som aktiv konstnär, ett liv med både upp- och nedgångar och en hel del osäkerhet.

– Jag skulle egentligen inte ha något emot att byta till något annat kreativt yrke, kanske trädgårdsmästare. Att få se saker växa är det vackraste man kan göra, säger Christian och ler.

Läs också: 25 år med penseln i hand - Christian Beijer jubilerar

Christian och Isabel är riktiga soldyrkare som ogillar vintern. I mars kom de hem från en av många resor till Brasilien.

– För mig är det så att när löven faller, då dör träden och så sänker man över det vita liklakanet med snö. Det är otroligt deprimerande. För mig är vitt något som ska täckas med färg, säger Christian.

Väggarna i lägenheten är visserligen vita, men de är fyllda med spännande konst och färger.

I matrummet hänger en färgstark blandning med tavlor och bilder från Isabel och Christian som de byter ut allt eftersom. Just nu är det bilder från bland annat den lokala konstnären Erik Lindström, bilder från Brasilien, sonens bilder och egna fotografier.

– Jag gillar bilder som överraskar och eftersom jag jobbar med bilder vill jag inte att det ska var för enkelt. De ska väcka en tanke, säger Christian.

Ett vitt ellipsformat matbord har bytts ut mot ett stort rustikt bord som beställdes av en snickare med en tydlig uppmaning.

– Det fick inte se ut som en Östermalmstant som poppat till sig med ett par jättedyra trasiga jeans med ett hål på knät. Utan snarare som en punkrockare som försöker sätta på sig en kostym. Det ska kännas rustikt och man ska kunna hugga kniven i bordet, säger Christian och skrattar.

Läs också: Stilrent och stilsäkert hemma hos Instagramprofilen

Musik ligger paret varmt om hjärtat och de har på nytt förälskat sig i vinylspelaren och har börjat handla skivor på nätet igen. Sovrummet som ligger vägg i vägg med matrummet, är knalligt turkos.

– Det är den där turkosa färgen man ser när man bläddrar i resebroschyrer, precis mellan där det blir för grunt och för djupt så finns det en turkos färg som man blir glad av och som ger energi samtidigt som den ger ett lugn, säger Christian.

I sommar väntar många timmar på stränder runt om i Sundsvall.

– Så fort det är sol så måste vi vara ute. Och jag har mött min överman, säger Christian och pekar på Isabel.